Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW iDrive – 20 rokov pokroku podrobne

BMW iDrive oslávi na digitálnom podujatí CES 2021 svoje 20. narodeniny. Rozhranie medzi vodičom a vozidlom vytvorilo štandard automobilového priemyslu a položilo základy dnešných multifunkčných systémov a online pripojení.

Od debutu prvej generácie systému BMW iDrive prešlo už 20 rokov.. Podujatie CES sa bude v čisto digitálnej a online forme konať 11. — 14. januára 2021. BMW využije virtuálne fórum podujatia na to, aby celosvetovému publiku poskytla prvý pohľad na blížiaci sa úplne nový systém BMW iDrive, ktorý sa oficiálne predstaví v priebehu roka 2021.

Súčasťou digitálnej ponuky na CES 2021 bude aj zábavná video upútavka, ktorá predstaví vývoj užívateľského zážitku vo vozidlách BMW v priebehu ostatných dvoch dekád. Hlavnými hrdinami tejto cesty časom sú modely BMW radu 7 z roku 2001, v ktorom oslávil systém BMW iDrive svoju premiéru a BMW iX — ten príde na trh v roku 2021 a prvý raz sa v ňom predstaví nová generácia zobrazovacieho a ovládacieho systému.

Tím BMW Design, zodpovedný za užívateľský zážitok, ponúkne aj zopár pohľadov do zákulisia prác na vývoji.

Všetky materiály, ktoré automobilka BMW uverejní v rámci svojej účasti na výstave CES 2021, ako aj ďalšie digitálne prezentácie, budú dostupné na špeciálnej online platforme určenej pre CES na www.bmw.com/ces.

BMW pred 20 rokmi podnietilo celkovú zmenu, ktorá zvrátila nárast tlačidiel rozmiestnených v interiéroch vtedajších vozidiel. Operačný systém BMW iDrive sa prvý raz predstavil v roku 2001 v novom modeli BMW radu 7, odmietol staré zvyky a vyčistil kokpit od rastúceho množstva tlačidiel a ovládačov. Na ich mieste na palubnej doske sa objavila farebná obrazovka (Control Display), na stredovú konzolu pribudol otočný ovládač (iDrive Controller). Multifunkčný systém tak umožnil vodičovi ovládať veľké množstvo nastavení vozidla, zábavných funkcií, navigácie a telefonovania. Na to všetko stačil jeden ovládač. Model BMW radu 7 bol zároveň aj prvým vozidlom s technológiou hlasového ovládania, ktorá umožnila ovládanie vybraných funkcií hlasovými povelmi.

Ovládač iDrive a hlasové povely výrazne zvyšujú bezpečnosť a zjednodušujú ovládanie jednotlivých systémov vozidla. Zatiaľ čo vodič musel predtým vo svojom okolí vyhľadať a stlačiť špeciálne určené tlačidlá funkcií, zrazu stačilo položiť ruku na ovládač Controller. Ten sa nachádza ergonomicky umiestnený na stredovej konzole. Vodič vidí všetky informácie na obrazovke Control Display zabudovanej do stredu palubnej dosky vo výške očí, čo je rýchle a zároveň aj bezpečné. Vodič musí spustiť oči z vozovky iba na krátky moment, keď skontroluje stav systému. Počas pár rokov sa tento inovatívny prístup stal novým štandardom automobilového priemyslu. Mnoho ostatných automobilových výrobcov začalo používať kombináciu obrazovky a ovládača, pretože ide o jediný spôsob, ako zvládnuť stúpajúci počet funkcií v ich automobiloch.

Neustály vývoj zväčšuje náskok.
BMW prevzalo od objavenia systému iDrive vedúce postavenie v oblasti intuitívneho ovládania systémov vozidla a neustály proces vývoja zaručuje jeho trvalý náskok pred konkurenčnými systémami. Vďaka tomu sa objavili predvolené tlačidlá, ku ktorým sa dali priradiť individuálne zvolené ovládacie kroky. Tieto tlačidlá využívajú aj kapacitný povrch, ktorý zobrazí uložené funkcie na obrazovke Control Display. Následne prišli tlačidlá priamej voľby s rýchlym prístupom k najčastejšie používaným okruhom funkcií a ovládač Touch Controller, ktorý užívateľom umožnil priame vkladanie písmen písaním prstom na jeho povrch. V roku 2015, opäť v BMW radu 7, sa prvý raz predstavila dotyková stredová obrazovka Control Display.

BMW zároveň uviedlo do života ďalšie inovácie na zlepšenie komfortu jazdy a na zvýšenie bezpečnosti. V roku 2004 bola prvým automobilovým výrobcom, ktorý predstavil Head-Up Display. Ten premieta informácie dôležité pre jazdu na čelné sklo priamo do zorného poľa vodiča. V roku 2015 sa v BMW radu 7 predstavila svetová novinka v podobe ovládania gestami, čím sa rozšírila ponuka viacerých spôsobov ovládania. Neustálym procesom vývoja prešlo aj hlasové ovládanie. Veď už od roku 2015 dokázali systémy reagovať na povely vydané plynulou rečou namiesto presne definovaných pokynov.

BMW ukazuje cestu v oblasti online pripojených vozidiel.
Systém BMW iDrive dláždil cestu aj pre príchod a rozvoj digitálnych služieb. Tie umožnili neustále napredovanie vzťahu medzi užívateľom a vozidlom. Prvý stupeň vývoja systému priniesol do vozidiel BMW služby BMW Online. V roku 2007 nasledovalo zabudovanie vyhľadávacieho nástroja Google, o rok neskôr bolo BMW prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý sprístupnil vo vozidlách neobmedzený prístup na internet. Reakciou na raketový nástup inteligentných mobilných telefónov a digitálnych aplikácií vyvinutých špeciálne pre ne bola od roku 2012 možnosť integrovať do ovládacieho systému BMW iDrive aplikácie tretích strán.

Od roku 2016 bolo spojenie medzi vozidlom a vodičom ešte bližšie. Aplikácia BMW Connected odteraz umožnila užívateľom plnú integráciu vozidiel do ich digitálneho životného štýlu. Priamo z mobilných telefónov sa dali zadávať destinácie do navigačného systému BMW a naopak, informácie o stave vozidla boli dostupné aj na mobilnom telefóne či na inom elektronickom zariadení. Vďaka aplikácii My BMW je teraz k dispozícii oveľa širšia ponuka funkcií.

Asistenčné systémy vodiča s digitálnou inteligenciou.
V novo predstavenom modeli BMW radu 3 sa v roku 2018 prvý raz predstavil nový systém hlasového ovládania založený na online pripojení. Inteligentný osobný asistent BMW Intelligent Personal Assistant je digitálny spoločník, ktorého rozsah schopností sa dá neustále rozširovať. Využíva modulárny a flexibilný softvér vozidla s názvom BMW Operating System 7, ktorý zároveň poskytuje základ pre ďalšiu službu zameranú na budúcnosť: aktualizácia softvéru na diaľku Remote Software Upgrade neustále udržiava modely BMW na pulze najmodernejších digitálnych technológií a taktiež umožňuje, aby sa do vozidla aj neskôr po kúpe dostali nové funkcie.

Odvaha vynájsť revolučnú odpoveď na výzvu v podobe stúpajúcej náročnosti a funkčnej komplexnosti priviedla pred 20 rokmi automobilku BMW k prevratnému a intuitívnemu ovládaniu systémov na palube. A systém BMW iDrive teraz vytvára smerovanie digitálnej inteligencie, ktorá prinesie zážitok z jazdy ešte precíznejšie vytvorený na mieru podľa potrieb a preferencií každého vodiča.

Ďalšia generácia systému BMW iDrive posunie rozvíjajúce sa prepojenie medzi vozidlom značky BMW a jeho vodičom na novú úroveň. Nový systém elegantne premosťuje medzeru medzi analógovou a digitálnou technológiou. Zároveň prináša ďalšiu zmenu, pretože počet funkcií dostupných vo vozidlách a ich komplexnosť a prepojenosť sa neustále iba zvyšuje. Do vozidiel sa vo veľkej miere dostala digitalizácia a umelá inteligencia, pričom upravené snímače teraz umožňujú vnímať a analyzovať celé okolie. Výsledkom je vysoký stupeň automatizácie parkovania aj samotnej jazdy. K tomu sa pridávajú služby využívajúce informácie zo vzdialených serverov a zber dát v reálnom čase.

BMW X6 M Competition – Od sna, cez túžbu až po realitu

To znamená, že vozidlo má v akomkoľvek momente prístup k veľkému množstvu informácií, ktoré dokáže poskytnúť vodičovi. Napríklad môže prijať a zobraziť výstrahu na cestách od ďalších vozidiel značky BMW a v cieli cesty predpovedať dostupnosť parkovacích miest. Teraz aj v budúcnosti bude vývoj na tomto poli naďalej pokračovať a na obrazovky vozidiel ako aj do ich ovládacích systémov prinesie ďalšie čerstvé výzvy a novinky. Ďalšia generácia systému BMW iDrive je pripravená ešte intenzívnejšie než doteraz využívať potenciál inteligentne komunikujúcich a prepojených vozidiel. Vďaka tomu bude zážitok z mobility bezpečnejší, komfortnejší a pohodlnejší, pričom prinesie ďalšie a rôznorodejšie prvky.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov