Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň: Pneumatika 2020 vs. pneumatika 2017

Vaša otázka

Dobrý deň,

som dlhoročný čitateľ Vášho časopisu a súčasne už aj predplatiteľ. Prednedávnom som si kúpil dve nové pneumatiky (Continental Premium Plus 6 235/45 R17). Keď som prišiel domov, zistil som, že jedna bola vyrobená v marci tohto roku, druhá v apríli 2017. Keď som zatelefonoval do pneuservisu, v ktorom som pneumatiky kúpil, nikto ma nechcel počúvať. Preto by ma veľmi zaujímal Váš názor na predaj dvoch „nových“ pneumatík (na jednu nápravu) s trojročným rozdielom v dátume výroby.

P.S. V januári tohto roku som absolvoval kurz bezpečnej jazdy na známom okruhu. Pred jazdami nám inštruktor prezrel pneumatiky našich áut s konštatovaním, že niektoré pneumatiky by už nemali byť na ceste. Tvrdil, že vek pneumatiky je veľmi dôležitý pre jej správnu funkciu. Dokonca povedal, že ak sa nám stane, že nám predajú novú pneumatiku, ktorá má viac ako 12 mesiacov, môžeme ju vrátiť s nárokom na plnú náhradu.

S pozdravom

Pavol

Listáreň: Ťahanie auta

Naša odpoveď

Dobrý deň,

v prvom rade ďakujem za Vašu priazeň nášmu časopisu. Vek pneumatiky je skutočne jeden z parametrov, ktoré určujú jej vlastnosti, a odborníci hovoria, že by sa pneumatika mala meniť po troch alebo štyroch, prípadne piatich rokoch aj vtedy, keď ešte nie nie zjazdená, pretože zmes stvrdne, zostarne a pneumatika stratí svoje vlastnosti. Počíta sa s tým, že pneumatika bude spomínaných 3 až 5 rokov na vozidle pod vplyvom slnečných lúčov, tepla a chladu, vody a sucha, mechanického zaťaženia… a aj agresívnej soli. Ak si kúpite novú pneumatiku vyrobenú pred troma rokmi a bola skladovaná správne, tak by ste sa nemali obávať nijakej vážnejšej degradácie vlastností pneumatiky. Osobne si myslím, že keď nebudete jazdiť na hrane a zároveň nie ste veľmi zdatný a vnímavý vodič, tak si z toho nemusíte robiť ťažkú hlavu, pretože ten rozdiel nespoznáte. Môžete namietať, že predsa nikdy neviete, kedy budete musieť brzdiť naplno a to je v podstate situácia „na hrane“. Myslím si však, že ani brzdné vlastnosti sa nebudú odlišovať do takej miery, aby ste si to všimli. Problém môže nastať, keď začnú pneumatiky starnúť. Predpokladám totiž, že tá staršia bude starnúť o čosi rýchlejšie, ale toto vám nikto z pneumatikárov asi nepotvrdí. Avšak aj v tom prípade sa to ukáže až po niekoľkých rokoch.

Je tu ale jedna vec: Keď patríte k tým, ktorí pneumatiku nezjazdia úplne, ale ju pred koncom životnosti ešte predajú na trhu jazdených pneumatík, tak budete mať možno problém s tým, že tie de pneumatiky majú taký rozdielny vek.

Druhá stránka veci je morálna a právna.

z morálneho hľadiska nebolo od predajcu seriózne predávať vám sadu pneumatík s takým veľkým vekovým rozdielom. Keď už pre nič iné, ta pre váš pocit – aby ste nemali z toho zlý pocit, že máte inak staré pneumatiky. Nuž a právna stránka? Priznám sa, nie som právnik a možno je to inak, ale nie som si vedomý, žeby vek pneumatiky 3 roky bol nárok na vrátenie peňazí.

S úctou.

Peter Varga

výkonný šéfredaktor

 

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov