Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kúpa auta – Teraz alebo inokedy?

Kúpa auta je významnou udalosťou nielen v živote firmy, ale aj každej rodiny. Kedy kúpiť auto, teraz alebo až začiatkom budúceho roka?

Faktorov ovplyvňujúcich určenie toho pravého termínu na kúpu nového auta je veľmi veľa a vopred je jasné, že jednoduchý a univerzálny recept na jej správne načasovanie neexistuje.

Azda v prvom rade je dôležité finančné zabezpečenie. V rozpočte rodiny koniec roka až tak významnú rolu nehrá (ak pripustíme, že vianočné výdavky sú nič v porovnaní s cenou nového auta), no podnikatelia, čiže firmy, už o tomto čase vedia dobre odhadnúť, ako sa po finančnej stránke skončí rok a čo si môžu alebo nemôžu dovoliť. Veru, tento rok to v nejednom prípade bude tá druhá možnosť.  Ak je dôvodom pre nové auto úspora, treba si dobre zrátať, či benefity nového pokryjú stratu hodnoty starého vozidla.

Na kúpu jazdeného auta momentálne asi nie je ideálne obdobie. Ich ceny sa totiž v priemere po poklese v období marca až mája dostali na o dosť vyššiu úroveň, než boli predtým. A čím drahšie vozidlá, tým viac zdraželi. Je to spôsobené okrem iného poklesom ich dovozu zo zahraničia.

Ani v prípade cien nových vozidiel nemožno očakávať zázraky. Je to logické, výroba zaznamenala výpadky, trh klesol o tretinu (u  nás i v zahraničí) a zlacňovanie by neumožnilo prežiť ani dílerom, ani importérom, ak ich priamo finančne nepodporí napr. zámorská centrála. Týka sa to najmä vozidiel, ktoré si zákazník objednáva (teda nie skladových). Problémom sú tiež v mnohých prípadoch dodacie lehoty, takže načasovanie skutočného dátumu kúpy nového vozidla nie je často v rukách zákazníka. Iné je to v prípade  „skladoviek“.  Vždy sa nájdu exempláre, neraz v nemalom množstve, ktoré sa už dlhšie nedarí predať a tam sa ceny hýbu nadol celkom zaujímavo. Treba však hľadať, netrvať dogmaticky na konkrétnej značke, modeli, výbave.

Čo sa týka cien nových áut, tie zrejme porastú. Čoraz prísnejšie emisné predpisy si vyžadujú náročnejšiu a drahšiu techniku v autách. Miznú jednoduché, lacné pohony a tie čistejšie sú stále drahšie.

Koniec roka býva aj obdobím rôznych predajných akcií. Niekedy sa dajú získať naozaj zaujímavé benefity. Či už ide o zimné obutie, extra výbavu, predĺženú záruku a pod. Opäť platí – sledovať, hodnotiť, porovnávať. Hoci v tomto neľahkom roku všetko bude trocha inak.

A ešte drobná rada na záver: vyjednávajte! Či už ide o jazdené, alebo nové auto. Akýkoľvek cenník považujte len za východiskový bod. Nesústreďte sa na jedného dílera, jeden región, jednu značku. Pracoval som istý čas v predaji automobilov a viem, že možné je všeličo. Príliš agilný zákazník dokázal rozhádať aj päť dílerov – čo, prosím, nepovažujte z mojej strany za pochvalu. Určite však platí: o peniaze ide až v prvom rade! Na obidvoch stranách pomyselného pultu.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov