Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia Sportage – Jubilejná žilinská

Kia Motors Slovakia vyrobila v decembri 2020 miliónty automobil Kia Sportage štvrtej generácie. Súčasnú verziu vyrábajú od konca roku 2015, vyrobenie milióna kusov trvalo teda približne päť rokov.

Za prvých jedenásť mesiacov tohto roka Kia Motors Slovakia vyrobila zatiaľ viac ako 140 000 kusov modelu Sportage. Aj v 2020 tvorí Sportage viac ako polovicu celkovej produkcie v Kia Motors Slovakia. V posledných rokoch sa presúva ťažisko k výbavám s benzínovým motorom – v tomto roku nimi bolo vybavených až 70 % modelov Sportage. K dispozícii sú aj verzie s dieselovými agregátmi, ktoré sú vyrábané v Kia Motors Slovakia aj v elektrifikovanej verzii ako mild-hybrid. Elektrifikované verzie Sportage boli v aktuálnom roku vyrobené pre viac ako 24 tisíc zákazníkov.

„Model Kia Sportage štvrtej generácie je stále veľmi populárny medzi zákazníkmi. Atraktívny dizajn, vysoká kvalita a moderné technológie sú hlavné piliere jeho úspechu. K jeho obľúbenosti v poslednom období prispieva aj dostupnosť elektrifikovanej mild-hybrid verzie, ktorá v tomto roku zatiaľ tvorí viac ako 18% výroby modelu Sportage,“ povedal Ján Žgravčák, hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Kia Sportage: karty sa obracajú

Jubilejný miliónty vyrobený model Sportage aktuálnej generácie vo výbave GT-Line bol začiatkom decembra vystavený v areáli závodu Kia Motors Slovakia. Nepoputuje k zákazníkovi, ale bol súčasťou súťaže, v ktorej desiati zamestnanci Kia Motors Slovakia získali práve tento automobil každý na jeden mesiac. Vyhrať tento jedinečný automobil mohli po správnom zodpovedaní otázok práve o tomto modelovom rade.

Kia Sportage bol druhým typom automobilu po modeli cee’d, ktorý sa začal v Kia Motors Slovakia vyrábať ešte v roku 2007 – vtedy to bola jeho druhá generácia. Do roku 2010 bolo z tejto generácie vyrobených viac ako 100 000 vozidiel. Nasledovala tretia generácia, ktorá si získala sympatie mnohých zákazníkov po celej Európe a z tohto modelu zišlo do roku 2015 z výrobných liniek na Slovensku takmer 800 tisíc kusov. Po zrátaní všetkých troch generácií Sportage, ktoré sa v závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom do konca roka 2020 vyrobili, prídeme k číslu 1,9 milióna. Viac ako polovica z tohto počtu pripadá pre stále vyrábanú štvrtú generáciu, ktorej výroba bude pokračovať aj v roku 2021.

Zdroj: KIA 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov