Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bentley Blower Zero je pripravený, bude ich tucet

Séria 12kusov Bentley Blower z 20. rokov 20. storočia je na ceste. Každá z nich bude vytvorená ručne s maximálnou pozornosťou venovanou detailom a súladu s originálom.

Prototyp je pripravený a čoskoro bude na ceste. Blower je jedným z najpozoruhodnejších projektov za posledné roky nie len v mojich očiach. Bentley sa totiž rozhodlo doslova oživiť ikonické športové auto, o ktorom v medzivojnovom období mohli iba snívať aj tí najbohatší ľudia planéty.

Briti sa práve pochválili prototypom modelu Zero, ktorý sa použije pri vývoji ďalších 12 úplne nových modelov. Práce na projekte spotrebovali už asi 40 tis. hodín a počas tejto doby tím Bentley ručne vyrobil 1 857 komponentov na základe pôvodných plánov z 20. rokov 20. storočia. Asistovala aj 3D tlač.

Originálne najcennejšie auto z kolekcie Bentley bolo demontované a starostlivo skenované. Získané údaje sa ukázali ako mimoriadne užitočné pri vytváraní moderného dvojníka. Na projekte sa podieľajú spoločnosti využívajúce technológie spred niekoľkých desaťročí, takže výrobný proces je identický s procesom výroby Blower z 20. rokov 20. storočia. Za podvozok zodpovedá izraelská spoločnosť Newton & Sons Ltd., za chladič a palivovú sústavu zodpovedá spoločnosť The Vintage Car Radiator Company, Jones Springs Ltd. Rám bol vyrobený spoločnosťou Lomax Coachbuilders. Sú k nemu pripevnené ručne vyrobené panely karosérie od remeselníkov Mulliner. Najpôsobivejší je však interiér s červenou kožou, semišom a kreslami naplnenými 10 kilogramami konských vlasov – rovnako ako originál. Pod kapotou sa nachádza 4,5-litrový motor s kompresorom s výkonom 240 koní. Jeho životnosť sa teraz bude testovať na veľké vzdialenosti. V nasledujúcich mesiacoch prejde predpordukčné vozidlo na trati 8 000 km, kde sa zamerajú na brzdne a akceleračné testy, či maximálnu rýchlosť. Podľa tabuliek by to malo  zodpovedať približne 35 000 km bežnej jazdy.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov