Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové pokutové bloky meškajú. Vyriešia korupciu?

Nové pokutové bloky pre policajtov mali prísť so začiatkom roka 2021. Natrafili však na problémy.

Pôvodne do konca tohto roka mali byť priebežne distribuované na všetky krajské riaditeľstvá PZ nové pokutové bloky so zvýšenými ochrannými prvkami proti ich zneužitiu. Do praxe mali byť zavedené od 1. januára 2021 na celom Slovensku. Nie všade sa to zatiaľ podarilo zrealizovať.

Ministerstvo financií SR, ako gestor vydávania pokutových blokov informovalo, že z kapacitných dôvodov nie je možné dodržať termín dodania nových pokutových blokov. Tie by mali byť dodávané priebežne počas prvého štvrťroka 2021. Trošku na zamyslenie nie? Ľavá ruka zas raz nevie čo robí pravá… Ale to je čoraz bežnejšie v našom štáte. Policajné útvary budú teda používať prechodne „staré“ pokutové bloky, ktoré sa používajú aj v súčasnosti.

Verejnosť sa však už v niektorých krajoch môže stretnúť aj s novými blokmi. Tie útvary, ktoré disponujú novými pokutovými blokmi, používajú aj „staré“ aj „nové“ pokutové bloky. Bude to teda úplne v poriadku.

Kto chce byť úplatný, ten bude… či sú nové bloky alebo staré!

Dávajte si pozor na policajný karavan!

Treba ich ešte?

Pokutové bloky ako aj ďalšie úradné dokumenty majú úradnú povahu. Mali by disponovať určitou formou a aj stupňom ochrany proti falšovaniu. Myslím si, že roky zaužívaná forma ešte nejakú dobu mohla vydržať. Bol to zaužívaný systém, ktorý fungoval.

Lenže doba sa mení. Hlavným OFICIÁLNYM dôvodom pre nové pokutové bloky je okrem iného aj forma ako riešiť protikorupčné správanie policajtov na najnižších miestach. Nevravím, že sa nenájdu čierne ovce, tak ako v každej spoločnosti, ale realita je taká, že pomaly nemá v polícii kto slúžiť, nemá tiež v čom slúžiť a nemá na čom slúžiť. Navyše avizovaná reforma PZ „pohode“ nepridáva, ale to by sme odbočovali od témy.

Nebola by skôr cesta zrušiť bloky úplne?

Kto z vás nosí peniaze ešte pri sebe? Ja áno, ale len na bežné výdavky a málokedy mám v peňaženke viac ako 30 eur.

Vzhľadom na aktuálny sadzobník pokút, a zákonne možnosti policajtov, ale aj občanov SR je jednou z možností úplne zrušenie pokutových blokov. To znamená, že by policajti absolútne prišli o možnosť styku s peniazmi v hotovostnej forme. Jednoducho by sa vypísalo tlačivo ( a ani to by nemuselo byť v dnešnej ekologickej bezpapierovej dobe nutné) a hradilo by sa na štátny účet. Ak nezaplatíš, prídeš o vodičák, exekúcia… Vhodný vymáhací mechanizmus by mohol byť oveľa účinnejší, ako len prechod na nové bloky, ktoré v podstate nič neriešia, len niekto  vyhral ďalší nepotrebný tender…

Platba kartou

Našťastie pomaly, aj keď veľmi zriedka sa dá zaplatiť u policajnej hliadky platobnou kartou. Niektoré, drvivá menšina, majú platobné terminály, čo uľahčuje život jak im samotným tak priestupcom. Veľmi často sa totiž stáva, že vodič síce má ochotu pokutu zaplatiť (nezáleží na výške), ale v peňaženke má cibuľu. Platobný terminál však nie je lacný ani na kúpu a ani na prevádzkovanie.

Foto: FB PZ SR

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov