Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dávajte si pozor na policajný karavan!

Jazdíte často v Nemecku? Nebuďte prekvapený, ak váš priestupok zadokumentuje a následne vás aj zastaví policajný karavan. Pýtate sa, prečo práve karavan? Je to veľmi netypické policajné vozidlo a máte pravdu.

Napr. v Českej republike s obľubou používajú policajné autobusy. V Nemecku išli ešte ďalej. Na skrytý dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky používajú karavan. Ten má umiestnenú tabuľu, prostredníctvom ktorej  dávajú policajti pokyny vodičovi.

Skrytý dohľad vykonáva dopravná polícia v každom štáte v Európe a nie je to teda nič výnimočné. Len tá kamufláž naberá nové rozmery.

Prečo sa takéto kamufláže používajú? Kompetentní to odôvodňujú nepriaznivým vývojom dopravnej nehodovosti s účasťou predovšetkým vodičov nákladných vozidiel. Pri takto vykonávanej činnosti sa policajti zameriavajú na zistenie, zdokumentovanie a vyriešenie priestupkov, a to predovšetkým spôsob jazdy, zákaz predchádzania, používanie bezpečnostného pásu, telefonovanie, alebo na predmety, ktoré by obmedzovali alebo znemožňovali výhľad vodiča. Nepovšimnuté neostáva ani nerešpektovanie dopravného značenia, poprípade technický stav jazdných súprav, naloženie a upevnenie prepravovaného tovaru a mnoho iného.

Je to prospešné, alebo je to na škodu?

Naozaj neviem, čo si mám o týchto kamuflážach myslieť. Na Slovensku je relatívne fajn, že policajti používajú len obmedzené modely motorových vozidiel (Škoda, VW, Kia, Peugeot…) a bežný vodič sa ich vie naučiť, kedže zoznam a úseky ciest, kde sa hliadky pravidelne pohybovali, donedávna zverejňovala sama polícia. Veľa vodičov môže vnímať neúmerne využívanie skrytého dohľadu ako nástroj, ktorým  policajti len pokutujú, a vôbec nepôsobia preventívne.

Zdroj a foto: Youtube

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov