Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Mustang Mach 1: Limitovaná edícia mieri do Európy

Americká automobilka Ford pripravila po prvý raz pre európskych zákazníkov model Mustang tiež v limitovanej edícii Mach 1. Cena ikonického vozidla sa v našich končinách bude pohybovať okolo čiastky 63.000 eur.

Mustang Mach 1 absolvoval svetovú premiéru už pred viac ako polstoročím v roku 1969. V porovnaní s modelom Mustang GT mal výkonnejšie osemvalcové agregáty, pretekársky podvozok a špecifický design. Prvá generácia modelu Mustang Mach 1 stanovila na soľných pláňach Bonneville v Utahu 295 rýchlostných a vytrvalostných rekordov a v sezónach 1969 a 1970 vybojovala majstrovské tituly v súťažnom šampionáte SCAA.

Ďalšie verzie nasledovali v rokoch 1971, 1974 a 2003. Od roku 1969 vyrobili v zámorí viac než 300.000 vozidiel Mustang Mach 1. Mustang patrí medzi najsledovanejšie modely tradičnej zámorskej značky. Do dnešných dní však nebola najvýkonnejšia verzia Mach 1 na starom kontinente oficiálne dostať kúpiť. To sa teraz mení a najsilnejšia verzia s najlepšími jazdnými vlastnosťami bude čoskoro dostupná aj pre slovenských záujemcov. Špeciálny však nie je len výkon, ale tiež viacero ďalších prvkov.

Priaznivci značky Ford sa však môžu tešiť nielen na najlepšie jazdné vlastnosti zo všetkých doterajších modelov Mustang. Okrem toho je v talóne aj špeciálne naladený celohliníkový vidlicový osemvalcový motor 5.0 s výkonu 338 kW (460 k), vylepšená aerodynamika a posilnené chladenie. Mach 1 je tak prvým v Európe predávaným produkčným modelom Mustang so športovou šesťstupňovou mechanickou prevodovkou Tremec.

Táto rýchlostná skrinka disponuje funkciou automatického vyrovnávania otáčok pri podraďovaní a je osadená účinnejším chladičom oleja, aby obstála pri vysokej záťaži na pretekárskom okruhu. V záujme ešte presvedčivejších jazdných vlastností na ceste aj na pretekárskom okruhu dostal Mustang Mach 1 špecifické naladenie podvozku. Líšia sa pružiny, stabilizátory, púzdra náprav aj kalibrácia adaptívnych tlmičov MagneRide. Vďaka novému softvéru posilňovača sa Mach 1 pyšní najprecíznejším riadením zo všetkých európskych variantov modelu Mustang.

S dynamickým potenciálom čerstvého limitovaného exempláru korešponduje vonkajší dizajn. Výrazné pruhy na kapote a bočných partiách, športové detaily exteriéru a 19-palcové kolesá z ľahkej zliatiny odkazujú na legendárne modely Mustang Mach 1 z 60. a 70. rokov minulého storočia. Limitovaná edícia Mach 1 bude ponúkaná v ôsmich exkluzívnych kombináciách laku karosérie, pruhov a kontrastných líniách. Každý vyrobený Mustang Mach 1 ponesie plaketu so svojim poradovým číslom v sérii.

Mustang Mach 1 ťaží z viacerých aerodynamických úprav, ktoré vozidlu prepožičiavajú okrem lepších jazdných výkonov tiež charakteristický vzhľad, inšpirovaný pôvodnými modelmi rovnakého mena. V prednej časti sa objavuje nová dvojdielna horná mriežka, nová spodná mriežka, bočné mriežky a tiež spojler pod nárazníkom. To všetko dokopy sa podieľa na lepších aerodynamických vlastnostiach a účinnejšom chladení.

Mustang Mach 1 ďalej dostal účinnejší posilňovač bŕzd s rýchlejšou odozvou. Devätnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny majú vpredu aj vzadu o pol palca (127 mm) väčšiu šírku a sú obuté do športových pneumatík Michelin Pilot Sport 4. Ku hlavným aspektom všetkých generácií Mustangu Mach 1 patril výrazný vzhľad v štýle pretekárskych vozidiel, podtrhnutý charizmatickými kombináciami laku a polepov.

Od roku 1969 vyrobili v zámorí viac než 300.000 vozidiel Mustang Mach 1

V prípade záujmu o najnovšie limitovanú edíciu si môžu zákazníci vybrať z ôsmich kombinácií lakov karosérie a dekoračných pruhov. V ponuke bude šedá Fighter Jet s čierno-oranžovými pruhmi, strieborná Iconic, čierna Shadow Black a biela Oxford White s čierno-červenými pruhmi, modrá Velocity, oranžová Twister, červená Race a žltá Grabber s čiernobielymi pruhmi. Predné mriežky Mustangu Mach 1 sú lakované čiernym lesklým lakom a na zadnej časti aj na oboch predných blatníkoch sa objavuje legendárne logo Mach 1.

Interiér je vyvedený v čiernom odtieni Ebony s hliníkovými dekoráciami v povrchovej úprave Dark Spindrift, kožené sedadlá sú obšité šedými švami. Na palubnej doske sa nachádza plaketa s logom Mach 1 a poradovým číslom vozidla v sérii. Špecifické pre Mach 1 sú rovnako prahové lišty a uvítacia obrazovka na digitálnom prístrojovom štíte. Štandardná výbava obsahuje vyhrievané a odvetrané predné sedadlá, vyspelý komunikačný a zábavný systém Ford SYNC 3, prémiový audiosystém B&O s dvanástimi reproduktormi alebo modem FordPass Connect,4 ktorý zaisťuje online pripojenie.

Pri príležitosti premiéry Mustangu Mach 1 pripravil Ford aj unikátny interaktívny program, ktorý záujemcom umožní vytvoriť v online aplikácii krátke video a zdieľať ho na sociálnych sieťach. Užívatelia si môžu vybrať farebné prevedenie svojho modelu Mustang Mach 1 aj uhly záberu, z ktorých má byť vozidlo vo videu zaznamenané. V praxi to znamená, že aplikácia ponúkne tiež funkciu rozšírenej reality, ktorej prostredníctvom je možné umiestniť Mustang Mach 1 do reálneho prostredia.

„Pôvodný Mach 1 predstavoval vrcholnú športovú verziu produkčného Mustangu a svoje schopnosti preukázal úspešným pôsobením v motoristickom športe. Nový Mach 1 je najtalentovanejší Mustang, aký sa zatiaľ dostal do Európy. Je dimenzovaný pre nasadenie na pretekárskom okruhu a jeho špecifický vzhľad si legendárne označenie viac než zaslúži,“ povedal Matthias Tonn, hlavný konštruktér programu Mustang Mach 1 pre európsky kontinent.

-jj-, zdroj a foto: Ford

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov