Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus: Autá už bude navrhovať aj neurobiológ

Do projektovania automobilov už pomaly, ale isto, zasahuje aj odbor neurobiológie. Vďaka odborníkom na nervovú sústavu budú vozidlá reagovať na náladu šoféra a budú pripomínať skôr útulnú kaviareň s digitálnym krbom.

Na týchto projektoch pracuje americká pobočka japonskej automobilky Lexus v spolupráci s programom TED Fellows, ktorý združuje špecialistov najrôznejších zameraní. Autormi týchto návrhov sú neurobiológ a vynálezca Greg Gage a umelkyňa a dizajnérka Sarah Sandmanová. Ich projekty spája myšlienka, že v centre záujmu má byť človek.

Ústredným bodom projektovania vozidiel Lexus bolo odjakživa sústredenie sa na to, čo si prajeme, keď sedíme za volantom. Napriek tomu nám spolupráca s TED umožnila objaviť úplne novú myšlienku, ktorej centrálnym bodom je človek,“ tvrdí marketingová šéfka amerického Lexusu Lisa Materazzová. Gage sa domnieva, že automatizované vozidlá počas dlhých ciest vytvárajú skvelé prostredie pre neurotechnológiu.

Navrhuje vytvoriť výnimočné prepojenie medzi mozgom užívateľa a automobilom. Vďaka nemu by vozidlo mohlo reagovať na pocity a potreby pasažiera. Stačilo by zaznamenávať zmenu mimiky alebo rytmus srdca. Fungovalo by to podobne, ako keď autá monitorujú teplotu, otáčky motoru alebo tlak oleja. Vďaka údajom o chovaní a nálade človeka by autonómny Lexus mohol automaticky prispôsobovať atmosféru v interiéri.

V reakcii na prejavy ospalosti by auto zmenilo pozíciu sedadla a upravilo osvetlenie. Obraz uvoľneného šoféra by sa stal pre digitálneho asistenta výzvou k tomu, aby do reproduktorov audiosystému pustil zmes pokojných skladieb. V stresovej situácii, ktorá vyžaduje maximálne sústredenie, by potom stíšil rádio a zapol svetlá pre dobrú viditeľnosť. Sandmanová sa na autá budúcnosti pozerá inak.

Podľa jej názoru budú ľudia v budúcich desaťročiach ešte závislejší na digitálnych zariadeniach. Prirodzené interakcie s ostatnými, ako je napríklad zakývanie rukou človeku, ktorého míňame, budú čím ďalej výnimočnejšie. Vedená týmito obavami sa Sandmanová rozhodla navrhnúť vozidlo, ktoré umožní kontakt s vonkajším svetom vďaka otočným sedadlám a oknám po celom obvode vozidla.

V jej koncepcii sa našlo miesto aj pre sústavu externých reproduktorov umožňujúcich interakciu s chodcami a cyklistami. Projekt navyše zahŕňa aj systém, v ktorom je možné kresliť kriedou a zanechávať krátku správu alebo grafiku na ulici. Myslela však aj na vzťahy so spolucestujúcimi, preto je interiér vozidla zariadený ako útulná kaviarnička s digitálnym krbom, vankúšmi a množstvom rastlín. Podľa umelkyne sa v takom aute dajú hrať stolové hry, je možné si dať raňajky pred dojazdom do školy.

Projektantka tiež navrhuje systém zdieľania vozidla s inými užívateľmi, čím by sa znížili náklady na jeho prevádzku. TED je skratka pre Technology, Entertainment and Design a predstavuje konferencie zamerané na techniku, zábavu a design. Program TED Fellows podporuje skupinu 492 členov z 99 krajín celého sveta. Ide o zástupcov všetkých oblastí od projektovania a spoločenského aktivizmu po astrofyziku a neurobiológiu, ktorí sa snažia vyvíjať pozitívny vplyv na svoje vlastné spoločnosti.

-jj-, zdroj a foto: Lexus

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov