Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vzťah Fiat a Renault končí. Zrodí sa dodávkový gigant?

Fiat a Renault ukončí svoju kooperáciu pri výrobe ľahkých úžitkových vozidlách. Po fúzii Fiat Chrysleru s francúzskym PSA sa predpokladá, že spoločný vývoj a výrobu dodávok tejto veľkosti obstarajú práve značky v novo vznikajúcom koncerne Stellantis.

Fiat ešte v roku 2016 po dohode s aktuálne nie veľmi slávnym Carlosom Ghosnom začal vyrábať preštítkovaný model Fiat Talento, čo bol v podstate originál Renault Trafic.

Nie je ale 100% jasné, či sa zmluva blíži k svojmu prirodzenému koncu plynutím času a starnutím modelov, alebo bude ukončená predčasne. FCA a aj Renault to zatiaľ odmietli komentovať.

Aktuálne sa veci majú tak, že sa predpokladá, že nový Fiat Talento už bude postavený na platforme PSA, resp. po novom Stellantis. Rovnaký osud preto zastihol aj Opel, ktorý spolupracoval s Renaultom. Koncern PSA ale naďalej pokračuje v spolupráci s Toyotou.

To sa však nepáči európskemu protimonopolnému úradu.

Aktuálne v Sevel Nord vo Francúzsku vyrábajú  Citroën Jumpy, Peugeot Expert, Opel Vivaro + Vauxhall a ak sa pridá aj Fiat Talento, tak by bo bol 6 model v rodine.

Podobná situácia je však aj v kategórii nižšej, ale aj vyššej. U väčších dodávok už tradične Fiat s PSA montuje v talianskom závode Sevel Sud, ktoré by mal doplniť model Opel Movano (už nie ako Renault Master).

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov