Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Doftek AWAS – Podvozková revolúcia

Austrálska spoločnosť Doftek predstavila systém aktívnej zmeny geometrie kolies AWAS (Active Wheel Alignemt System). Ten má zlepšiť ovládateľnosť auta, znížiť spotrebu paliva a tvorbu CO2, zvýšiť kilometrový výkon pneumatík...

Vzduchový podvozok, adaptívne tlmiče a aktívne pririaďovanie zadných kolies. To boli ostatné tri technológie, ktoré priniesli revolučné zmeny do konštrukcie podvozkov ako takých. Zdá sa však, že sme na prahu ďalšej revolučnej zmeny. Spoločnosť Doftek totiž vyvinula systém, ktorý by umožňoval v reálnom čase aktívne meniť geometriu kolies za jazdy, a to vo všetkých troch parametroch – príklonu, resp. odklonu kolies, zbiehavosti, resp. rozbiehavosti kolies a záklonu osi čapu riadenia – AWAS (Active Wheel Alignment System).

Zbohom kompromisom!

Dnešné autá majú nastavenú geometriu kolies s ohľadom na vyvážené jazdné vlastnosti, spotrebu a opotrebenie, resp. kilometrový výkon pneumatík. Dokonca aj v rámci vyvážených jazdných vlastností je geometria kompromisom medzi stabilitou pri rýchlej jazde v priamom smere, ovládateľnosti auta v zákrutách a schopnosti kolies prenášať brzdné a akceleračné sily. Prvá verzia systému AWAS aktuálne ponúka krokovú zmenu geometrie v troch stupňoch – Normal, Sport a Sport+, pričom systém mení odklon kolies v rozsahu 0, mínus 1,5 a mínus 3 stupne. Predstavitelia spoločnosti hovoria, že takouto zmenou geometrie kolies možno dosiahnuť až o 15 % lepšiu ovládateľnosť vozidla a zároveň o 10 % nižšiu spotrebu paliva a teda aj o 10 % nižšiu tvorbu CO2. Navyše hovoria o znížení zahrievania pneumatík o 10 %, čo prináša zvýšenie kilometrového výkonu pneumatík. Doftek však ide ďalej a v druhej verzii systému AWAS sľubuje aktívnu zmenu všetkých troch parametrov geometrie v reálnom čase, a to v závislosti od aktuálnych podmienok, už nie v závislosti od zvoleného jazdného režimu. V ňom by sa ovládateľnosť auta mala zlepšiť až o 29 %!

Zväčšením príklonu kolies by sa napríklad dala zvýšiť sila, ktorú je schopná pneumatika preniesť v priečnom smere. Inými slovami, zväčšením odklonu kolies by sa dala zvýšiť prejazdová rýchlosť auta zákrutou, resp. zlepšiť ovládateľnosť auta v zákrute, resp. zlepšili reakcie na riadenie. Zároveň by sa dala aktívne potláčať nedotáčavosť alebo pretáčavosť auta, čo je obrovský prínos v oblasti bezpečnosti. Pritom si treba uvedomiť, že hovoríme o možnosti selektívnej zmene príklonu ľavého a pravého kolesa. To znamená, že elektronika vie zväčšiť uhol príklonu kolesa na vonkajšej strane zákruty a vnútorné meniť nemusí, resp. ho môže dokonca zmenšiť, aby zväčšila styčnú plochu kolesa s vozovkou. Zmenou zbiehavosti kolies by sa zasa znížilo opotrebenie dezénu pneumatík, potlačila tendencia k nedotáčavosti, zlepšili reakcie na riadenie… Pri jazde v priamom smere by sa nastavila taká geometria, ktorá zabezpečuje kolmejšiu pozíciu kolies voči vozovke a zníži opotrebenie pneumatík. Plusom je, že nový systém nepotrebuje nijako extra špeciálne zavesenie kolies, ale ho možno použiť aj na súčasných podvozkoch, ktoré majú fixnú geometriu kolies. Systém možno aplikovať na zavesenie typu McPherson, lichobežníkové zavesenie a viacprvkové zavesenie kolies. V prípade zavesenia typu McPherson má systém dva akčné členy – jeden hore vo veži tlmiča, ktorý mení záklon osi čapu a odklon kolesa a druhý na náprave, ktorý mení zbiehavosť kolies. Prvou cieľovou skupinou aktívnej zmeny geometrie sú luxusné autá a športové autá. V nich vidia predstavitelia Doftek-u v úvodnej fáze najväčší potenciál, nasledujú ich potom elektromobily a autonómne autá.

Poznamenávam, že ako už v mnohokrát, aj v tomto prípade vďačíme vzniku tejto technológie motoršportu, tentoraz konkrétne Formule 1. Tím Mercedesu totiž testoval podobný systém s označením DAS, ktorý by zmenou geometrie jazdcom zabezpečoval vysokú stabilitu v priamom smere a vyššiu prejazdnú rýchlosť v zákrute. FIA však nakoniec systém DAS nepovolila. Verme, že na trhu sériových áut bude mať svetlejšiu budúcnosť.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov