Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jaguar F-Pace: Plug-in hybrid a dojazd 53 km

Emisné limity sú neúprosné! Takže aj nový Jaguar F-Pace prichádza na trh vo verziách mild-hybrid a plug-in hybrid. Okrem toho sa potenciálni zákazníci môžu tešiť na vylepšený design exteriéru, úplne nový interiér, pokročilú konektivitu a úsporné elektrifikované motory.

Plug-in hybridný variant Jaguar F-Pace nesie označenie P400e. Poháňa ho dvojlitrový štvorvalec doplnený o 105kW elektromotor. To vozidlu umožňuje dosiahnuť celkový výkon 297 kW/640 Nm, ponúknuť pohon všetkých štyroch kolies a tiež dojazd až 53 km čisto na elektrinu. Batéria má kapacitu 17,1 kWh, z toho 13,8 kWh je využiteľných. Rýchlonabíjanie je možné až 32 kW, palubná nabíjačka má maximálny výkon 7 kW.

Podvozok nového F-Pace vylepšili inžinieri s ohľadom na inštaláciu nových elektrifikovaných motorov. Z vybraných agregátov je po prvý raz k dispozícii tiež mild-hybridná (MHEV) technológia. Každý z dostupných variantov je vybavený inteligentným pohonom všetkých kolies a osemstupňovou automatickou prevodovkou. Moderná mild-hybridná (MHEV) technológia, dostupná pre štvor aj šesťvalcové naftové motory a pre zážihové šesťvalce, pracuje so štartér generátorom (BiSG, Belt integrated Starter Generator) pripojeným k motoru pomocou remeňa.

Systém získava energiu bežne stratenú pri spomaľovaní a brzdení. Táto energia sa následne ukladá do samostatnej 48V lítium-iontovej batérie, pokiaľ nie je opätovne použitá ako inteligentná asistencia motora pri akcelerácii. Využívaná je tiež pre jemnejšie fungujúci systém stop/štart. Vďaka MHEV technológii dosahuje nová generácia vznetového dvojlitra Ingenium produkciu emisií CO2 od 163 g/km a spotrebu paliva od 6,2 l/100 km.

Set nových technológií obsahuje systém Software-Over-The-Air (SOTA). Športové SUV tak bude vždy využívať najnovšie verzie softvérov. To v praxi znamená, že majitelia nemusia kvôli aktualizácii softvéru jazdiť do autorizovaného servisu. Hliníková architektúra je vyrábaná z recyklovaného hliníku. Vďaka tomu dochádza ku zlepšeniu udržateľnosti a zároveň ide o dôležitú časť stratégie „Destionation Zero“.

Jej cieľom je svet s nulovými emisiami, nulovým počtom dopravných nehôd a úplne bez dopravných kolón. Inovatívny systém „Active Road Noise Cancellation“ znižuje hluk v interiéri, zatiaľ čo ionizácia vzduchu s filtráciou zachytí ultra-jemné častice (PM2.5) aj alergény. Nový Jaguar F-Pace začína na stredoeurópskom trhu s cenou okolo 54.300 eur. Prví zákazníci sa môžu na toto vozidlo tešiť už v decembri tohto kalendárneho roka.

Kompletná ponuka motorizácií:
/Diesel/

– 2.0 l štvorvalec, turbo, MHEV (163 k), 8st. automatická prevodovka, AWD
– 2.0 l štvorvalec, turbo, MHEV (204 k), 8st. automatická prevodovka, AWD
– 3.0 l šesťvalec, turbo, MHEV (300 k), 8st. automatická převodovka, AWD
/Benzín/
– 2.0 l štvorvalec, turbo (250 k), 8st. automatická prevodovka, AWD
– 3.0 l šesťvalec, turbo a kompresor, MHEV (400 k), 8st. aut. prevodovka, AWD
– 2.0 l štvorvalec, turbo, PHEV (404 k), 8st. automatická prevodovka, AWD

-jj- zdroj a foto: Jaguar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov