Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Scania: Komerčné elektrické nákladiaky

Spoločnosť Scania uviedla na trh svoju sériu elektrických nákladných vozidiel. Plug-in hybridné a plne elektrické nákladné vozidlá budú spočiatku zamerané na nasadenie v mestách, vrátane distribúcie tovaru maloobchodným predajcom.

Počas nadchádzajúcich sezón bude spoločnosť Scania pokračovať v rozvoji svojho radu elektrických vozidiel pre rôzne účely použitia, vrátane diaľkovej dopravy a stavebníctva. „S veľkou hrdosťou oznamujeme začiatok dlhodobého záväzku spoločnosti Scania k elektrifikácii,“ tvrdí Henrik Henriksson, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Scania.

V nadchádzajúcich rokoch budeme každý rok uvádzať na trh elektrické vozidlá pre celú produkčnú sériu a za týmto účelom v súčasnej dobe reorganizujeme našu výrobu. Obzvlášť dôležité je, že počas niekoľkých rokov rovnako predstavíme diaľkové elektrické nákladné vozidlá prispôsobené na rýchle nabíjanie počas povinných 45-minútových prestávok šoférov,“ dodal Henriksson.

Elektrifikácia vozidlového parku ťažkých komerčných nákladných vozidiel je zásadná z hľadiska dosiahnutia cieľa stanoveného v Parížskej dohode, ktorým je obmedzenie globálneho otepľovania na úroveň neprekračujúcu 1,5 °C. Elektrické vozidlá budú preto pre pokrokových zákazníkov čím ďalej atraktívnejšou voľbou. V počiatočných fázach bude spoločnosť Scania vyvíjať a nasadzovať hybridné a plne elektrické nákladné vozidlá v spolupráci s týmito progresívne zmýšľajúcimi zákazníkmi.

Plne elektrické nákladné vozidlo Scania – ponúkané s kabínami radu L a P – je vybavené setom akumulátorov s kapacitou 165–300 kWh pre elektromotor s výkonom 230 kW. Zákazníci si môžu vybrať buď päť, alebo deväť akumulátorov, pričom druhá uvedená varianta bude poskytovať dojazd až 250 km na jedno nabitie.

Plug-in hybridný nákladiak Scania, ktorý je rovnako dostupný s kabínami radu L a P, ponúkajú možnosť diaľkovej dopravy v režime spaľovacieho motoru a následne v prípade potreby je možné využiť dojazd až 60 km v elektrickom režimu. Vďaka tejto kombinácii s obnoviteľnými palivami môžu prevádzkovatelia výrazne znížiť svoj dopad na životné prostredie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov