Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Maďari dekarbonizujú 50 % verejnej dopravy

Maďarská vláda plánuje nahradiť polovinu fosílnych autobusov v najväčších mestách u našich južných susedov. Chce to zvládnuť v časovom horizonte desiatich rokov.

Nový plán na dekarbonizáciu verejnej dopravy oznámil aktuálne maďarský minister inovácií a technológií László Palkovics. Program „Zelené autobusy“ bude platiť pre všetky mesta nad 25.000 obyvateľov. Cieľom projektu je nahradiť polovinu fosílnej flotily elektrobusmi.

Maďarská vláda na to poskytne spolufinancovanie v celkovej hodnote 104 miliónov eur, čo má pokryť niečo viac ako 20 % z obstarávacej ceny. Pilotnými oblasťami „zeleného a bezemisného projektu“ budú Debrecín, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza a Mátra.

Nič z toho samozrejme nie je dielom náhody. V apríli 2017 otvorila v maďarskom Komárne svoju továreň na výrobu elektrických autobusov maďarské BYD. Ide o relatívne malú továreň, ktorá vyrába 200 autobusov a 300 podvozkov ročne, pričom maximálna kapacita je 400 autobusov.

Celkovo 650 maďarských elektrobusov BYD v súčasnosti jazdí v dvanástich európskych krajinách a takmer päťdesiatich európskych mestách vrátane holandského Amsterdamu, anglického Londýn, talianskeho Turína, nórskeho Osla či španielskeho Madridu.

-jj- zdroj a foto: Electrive.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov