Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


PSA a Total budú vyrábať batériové články

Skupiny PSA a Total/Saft vytvorili na základe písomnej dohody spoločný podnik „Automotive Cells Company“ (ACC), ktorý bude zameraný na výrobu batérií na európskom kontinente.

Za generálneho riaditeľa novej firmy ACC, ktorý je zodpovedný za jej založenie a vývoj, vymenovali Yanna Vincenta. Pozíciu predsedu predstavenstva obsadil Ghislain Lescuyer. Obaja partneri týmto spojením vytvárajú globálny subjekt zameraný na vývoj a výrobu batérií pre automobilový priemysel s cieľom prinášať výsledky na najvyššej svetovej úrovni, a to už od roku 2023.

Značka Total/Saft vloží do spoločného podniku svoje odborné znalosti v oblasti výskumu, vývoja a industrializácie a skupina PSA svoje znalosti automobilového trhu a skúsenosti s veľkosériovou výrobou. Stredisko výskumu a vývoja v Bordeaux a pilotný závod vo francúzskom Nersace už vstúpili do počiatočnej fázy, ktorá umožňuje vývoj nových, vysoko výkonných technológií lítium-iontových článkov.

Po ukončení tejto fázy výskumu a vývoja sa plánuje začatie sériovej výroby v dvoch „gigatovárniach“ vo francúzskom Douvrine a potom v nemeckom Kaiserslauterne. Cieľom tohto projektu je reagovať na výzvy prechodu na nové zdroje energií znížením ekologickej stopy vozidiel v celom hodnotovom reťazci v snahe ponúknuť čistú a dostupnú mobilitu.

Ďalej je to výroba batérií pre elektrické vozidlá, ktoré budú na najvyššej technologickej úrovni z hľadiska energetickej náročnosti, dojazdu, doby nabíjania a uhlíkovej stopy. Vyvinúť výrobnú kapacitu potrebnú pre schopnosť reagovať na rast dopytu po elektromobiloch na európskom trhu, ktorý by mal podľa odhadov dosahovať do roku 2030 kapacitu 400 GWh batérií, čo je pätnásťnásobok súčasného trhu.

Zaistiť výrobnú nezávislosť Európy ako pri vývoji, tak pri výrobe batérií s počiatočnou kapacitou 8 GWh, do roku 2030 by mali obe výrobné miesta dosahovať kumulatívnu kapacitu 48 GWh. To bude odpovedať výrobe 1 milióna elektromobilov ročne, tj. viac než 10 % európskeho trhu. Získať pozíciu zásadného subjektu na trhu zaisťujúceho dodávky pre výrobcov elektromobilov.

Projekt získal finančnú podporu francúzskych a nemeckých úradov vo výške 1,3 miliardy eur. Dostal tak súhlas európskych inštitúcií, ako dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu (Important Project of Common European Interest IPCEI), čo svedčí o jeho strategickom význame pre prechod mobility na nové zdroje energií. Celý projekt predstavuje investície vo výške viac než 5 miliard eur.

ACC je výsledkom spoločnej vízie a túžby výrobcov a európskych a vnútroštátnych orgánov vytvoriť podnik, ktorý sa stane lídrom európskeho trhu v oblasti batérií. V Európe máme schopnosti potrebné pre vývoj tých najlepších technológií, ktorými sa odlíšime od ázijskej konkurencie. ACC tak podporí prechod na elektrickú účinnú, bezpečnú a udržateľnú mobilitu,“ skonštatoval šéf predstavenstva Lescuyer.

Dostal som veľkú príležitosť realizovať tento strategický projekt menom oboch spoločností. Som presvedčený, že kombinácia know-how a túžby uspieť privedie tím ACC v nadchádzajúcich rokoch na najvyššiu úroveň technologickej a ekonomickej konkurencieschopnosti,“ dodal na záver Vincent.

-jj-, zdroj a foto: PSA a Total

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov