Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektrický pohon nikdy nebude mať zmysel v nákladných autách, lodiach a lietadlách!

Každý, či už mladší, alebo starší, už pravdepodobne niekedy počuli o Billovi Gatesovi. Spolutvorca slávneho Windowsu a bývalý prezident spoločnosti Microsoft je v mnohých vyšších kruhoch považovaný za obchodného génia. Aj keď dosť ľudí ho má za tie roky určite v zuboch. To však rozoberať nebudeme. Teraz sa Bill Gates vyjadril k budúcnosti dopravných prostriedkov, v ktorých elektrický pohon nebude mať nikdy zmysel.

Vyhlásenie znelo nasledovne: „Elektrický pohon nikdy nebude riešením pre nákladné vozidlá, nákladné lode a osobné lietadlá.“ Ďalej je potrebne spomenúť ďalšie problémy, najmä vysokú vlastnú hmotnosť batérií a tiež ich veľké rozmery. Z tohto dôvodu môže byť akumulátorový pohon v najlepšom prípade vhodný pre súkromnú prepravu alebo prepravu na veľmi krátku vzdialenosť.

Aká je alternatíva? Pre vozidlá, ktoré jazdia na najdlhšie vzdialenosti, Gates odporúča používať biopalivá. Spaľovacie motory by teda stále fungovali ďalej, ale palivo by malo byť vyrobené napríklad z odpadu. To by bolo vraj ekologické, ale zároveň by poskytlo rozumný dojazd.

V skutočnosti takéto biopalivá existujú už dlho. V súčasnosti sa bežne používa HVO, teda nafta na báze organického odpadu.

Zvoní fosílnym autám do hrobu?!

Čo je HVO?

HVO je bezfosílny naftový produkt vyrobený zo 100% obnoviteľných surovín, ktorý neuvoľňuje do atmosféry žiadny oxid uhličitý. Vyrába sa hydrogenizáciou rastlinných olejov a / alebo živočíšnych tukov. Výsledkom je palivo vraj prémiovej kvality s chemickou štruktúrou takmer identickou s bežnou naftou, a preto môže plne nahradiť fosílnu naftu. To je možné použiť v naftových motoroch bez úprav a je schválený pre všetky vozidlá popredných výrobcov motorov na trhu, ako napríklad Scania, Volvo, Mercedes, MAN.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov