Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Trhový podiel elektromobilov v EÚ medziročne výrazne vzrástol

Predaj elektromobilov v Európskej únii sa v druhom štvrťroku medziročne zvýšil o 53 percent na 129 344. Ich podiel na celkovom predaji osobných áut sa tak strojnásobil na 7,2 % z 2,4 % pred rokom. Informovalo o tom dnes Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

Združenie upozornilo, že Covid-19 kríza negatívnym smerom ovplyvnila najmä dopyt po benzínových a naftových vozidlách. Predaj benzínových vozidiel v EÚ sa v druhom kvartáli prepadol o 55 % na 929 309, predaj naftových automobilov klesol o 53 % na 526 645. Podiel benzínových a naftových áut na celkovom predaji osobných automobilov však naďalej presahoval 80 %, upozornila ACEA.

Každopádne elektromobily a plug-in hybrid sú stále výhodné len pre určitú skupinu ľudí. Najväčším univerzálom ostáva klasický hybridný pohon, ktorý predstavuje najefektívnejšie riešenie problému so znižovaním emisií bez nutnosti externého dobíjania z elektrickej siete. Inými slovami hybrid ponúka nízke emisie a spotrebu porovnateľnú alebo nižšiu ako diesel (za určitých predpokladov) a zároveň ho nie je nutné každý deň pripájať do zásuvky ako elektromobil alebo plug-in hybrid, a do značnej miery sa tým obmedzovať.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov