Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Enyaq iV: Red Car na Tour de France

Deň po svetovej premiére v Prahe vyrazil prvý SUV elektromobil značky Škoda Enyaq iV na trať piatej etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France ako Red Car. Rodina elektrifikovaných vozidiel Škoda iV sa tak úspešne rozrástla už o štvrtý modelový rad značky Škoda iV.

Počas spomínanej piatej etapy z Gap do Privas, dlhej 183 km, slúžil model Enyaq iV ako veliteľská centrála riaditeľa Tour de France Christiana Prudhomma. Ako Red Car bolo možné nové SUV Škoda Enyaq iV vidieť tiež pri časovke jednotlivcov z Lure do La Planche des Belles a na 122 km dlhej záverečnej etape do Paríža. Elektromobil Škoda Enyaq iV 80 disponuje batériou s kapacitou 82 kWh a jej elektromotor poskytuje maximálny výkon 150 kW. Dojazd je až 510 km podľa normy WLTP. Jej doporučená predajná cena je 1,189.900 Kč vrátane DPH (asi 45.000 eur).

Štandardné špecifikácie verzia Enyaq iV 80 zahŕňa napríklad 19-palcové kolesá Proteus, Front Assist, asistent udržovania jazdného pruhu, bezkľúčový prístup Kessy, asistent rozjazdu do kopca, tempomat s obmedzovačom rýchlosti, rozpoznanie dopravných značiek, dažďový a svetelný senzor, parkovacie senzory vpredu aj vzadu, zadnú parkovaciu kameru, automatickú trojzónovú klimatizáciu či vyhrievané predné sedadla a volant. Základná verzia Škoda Enyaq iV 60 s bohatou štandardnou výbavou a cenovkou 1,059.900 Kč (40.100 eur) bude k dispozícii pre zákaznícke predobjednávky v priebehu jesene.

Pre najnáročnejších zákazníkov je určená exkluzívna limitovaná séria tzv. Founders Edition, ktorá ponúkne to najlepšie z modelového radu Enyaq. Táto vrcholná edícia, ktorá odkazuje na zakladateľa firmy, je k dispozícii za 1,379.900 Kč (52.200 eur). V štandardnej výbave nechýbajú hi-tech prvky ako Matrix-LED svetlomety, osvetlená maska Crystal Face, voľba jazdných režimov Driving Mode Selection, progresívne riadenie, rozpoznávanie únavy šoféra či rozpoznávanie rukou na volante, 21-palcové liate kolesá Aquarius, metalický lak, bezkľúčový prístup Kessy, kožený interiér Suite a parkovacie senzory vpredu.

Súčasťou výbavy sú ďalej zadná parkovacia kamera, ambientné osvetlenie Plus alebo vkladané tkané koberce Premium. Vo forme voliteľného vybavenia k nej je možné ďalej priobjednať až 4 pakety. V rámci tzv. Zákazníckych balíčkov eMobility, ktorých skladba sa líši v závislosti na cieľovej skupine (retail alebo fleet), ponúkne mladoboleslavská automobilka spoločne s prvými dodávkami vozidiel záujemcom tri rôzne varianty – Small, Medium a Large. Pre retailových klientov budú k dispozícii napríklad. kontrola prípojného miesta vrátane ističov, chytrý nabíjací kábel, nabíjacia karta, nepretržitý servis alebo inštalácie domáceho wallboxu Škoda iV Charger.

Pre tých najnáročnejších ponúkne Škoda Auto nad rámec výše uvedeného kompletné poradenstvo pre energeticky sebestačný dom s využitím fotovoltaických panelov, príležitostí pre uchovávaníie energie a ďalších služieb. Analogická možnosť s prihliadnutím k potrebám živnostníkov a väčších firiem je platná aj pre fleetových zákazníkov, ktorým je poskytované spracovanie individuálnej energetickej štúdie firmy s ohľadom na jej potreby a prevádzku ľubovolného počtu elektrifikovaných vozidiel. Škoda iV zahŕňa vedľa vlastnej rodiny elektrifikovaných modelov tiež ucelený prepojený ekosystém, aby bola elektromobilita pre zákazníkov čo možná najjednoduchšia a najpohodlnejšia.

Veľký úspech zožal historicky prvý elektromobil značky – Škoda Citigoe iV. Na trhu je približne jeden rok a za tu dobu eviduje české zastúpenie značky takmer 650 registrácií. Veľmi dobre si vedie tiež plug-in hybridná Škoda Superb iV, ktorej počet registrácií presiahol číslo 550. Aktuálne prichádza do predaja plug-in hybridná Škoda Octavia iV. Autorizovaní predajcovia mladoboleslavskej automobilky už teraz registrujú viac ako 200 záväzných objednávok. Škoda Enyaq iV je tak štvrtým reprezentantom značky Škoda iV, ktorý v priebehu krátkej doby niekoľkých mesiacov prichádza na tuzemský trh.

-jj-, zdroj a foto: Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov