Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dôležité rady, čo robiť počas silnej búrky

Silné búrky sú čoraz častejšie. S nimi sú spojené aj javy, na ktoré nie sme zvyknutí a tobôž nie sme pripravení. Ako správne jazdiť a čo robiť počas silnej búrky?

Keď prší, automaticky dá veľa vodičov nohu z plynu. Vzhľadom na okolnosti to je pochopiteľné. Je to pud sebazáchovy. Preháňať to však netreba… Najhoršia smrť je smrť z vydesenia! A aj svojou prehnane defenzívnou jazdou môžete vytvárať riziko pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Áno, búrka, prípadne v kombinácii s tmou vie poriadne frustrovať. Preto si musíte zachovať chladnú hlavu a naozaj nepanikáriť.

1. Lepšie pomaly ako zastaviť

Zastaviť je samozrejme lepšie, na bezpečnom mieste. Ako je odpočívadlo, čerpacia stanica. Určite ale nezastavujte na krajnici a ani pod nadjazdom, či mostom a určite nie na diaľnici. Vždy sa totiž nájde niekto, kto pôjde ďalej aj napriek zhoršeným podmienkam a jednoducho mu vytvoríte prekážku, na ktorú už nestihne správne reagovať. Nehoda vtedy na seba nenechá dlho čakať, určite by som sa tomu konaniu vyhol. Ak chcete zastaviť pod mostom alebo nadjazdom, určite zvoľte miesto mimo vozovku a aj mimo krajnice, ideálne spevnené, kde vám nehrozí zapadnutie, alebo zaplavenie vyššou vodou.

Pomalá jazda je v tomto prípade bezpečnejšia. Nebojte sa za brutálneho pekla na zemi zapnúť všetky svetlá, ktoré na aute máte. Hmlovky, výstražné smerovky, to je úplne jedno. Len nech vás je vidieť čím skôr. Pomalou jazdou zvyšujete možnosť nájsť si lepšie miesto na odstavenie a prečkanie nepriaznivej situácie. Navyše, aj pri slabšej búrke nezabúdajte na dôkladné osvetlenie stretávacími svetlami, kedy sú aktivované aj koncové svetlá. Denné svietenie naozaj nestačí!!!

Vedeli ste, že aj auto môže dostať úpal?

2. Preč od stromov

Stromy môžu auto nielen rozbiť ale doslova rozpučiť. Keď viete, že sa búrka blíži, ak vám na aute aspoň trochu záleží, choďte auto preparkovať. Pri poistnom plnení môžu nastať komplikácie, ktoré naozaj riešiť nechcete.

Blízkosť vysokých predmetov, napríklad mnohých stromov, môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť úderu blesku. Väčšina áut by mala prežiť zásah blesku bez ujmy, keďže funguje ako Faradayova klietka, aj keď nie úplne dokonalá.

3. Vyvarujte sa prejazdu cez kaluže

Problémom je, že prakticky nikdy neviete, čo sa skrýva na spodku mláky. Môžu tam byť naplavené predmety, nedajbože otvorený kanál. Poškodenie? Často aj fatálne. Ak už cez kaluž musíte prejsť stoj čo stoj, smerujte vaše auto presne po trase, ktorú bezpečne zvládlo auto pred vami. Určite by som sa nehrnul do vody, ktorá je vyššia ako spodná hrana nárazníka. Prečo? Jednoducho neviete kde máte sanie, a či vodný stĺpec tlačený pred autom nenatečie do motora, a tým, že je voda nestlačiteľná, môže dôjsť k totálnej škode . Navyše, ohrozená je aj automatická prevodovka, a to ako mechanické, tak elektronické komponenty.

Určite pozor aj na brzdy, hlavne ak mláku zbadáte na poslednú chvíľu. Čerstvo namáhané kotúče pri prejazde vodou dostanú na frak a jednoducho sa skrútia.

Ste v Bratislave, nepoznáte ju a máte nehodu? Máme pre vás skvelú radu!

4. Ak nemusíte, nevystupujte

Auto zaparkované na bezpečnom mieste je jedným z najlepších riešení situácie, ak si netrúfate ísť ďalej a nie ste si istý, že búrka o kilometer prejde. Naozaj nie je hanba zastaviť a prečkať. Auto navyše poskytuje úkryt nielen pred chladom a dažďom, ale aj pred bleskami alebo rôznorodými letiacimi predmetmi. Ak núdzovo stojíte, hoci aj na parkovisku, je na vašom zvážení, či vypnete motor. Osobne by som nechal auto naštartované, so zapnutými svetlami a v polohe, z ktorej viem rýchlo a bezpečne odísť.

5. Krúpy ako silný súper

Krúpy sú kapitola sama o sebe. Ako s nimi bojovať, ak sa to vôbec dá, to sa dozviete v našom novom čísle, ktoré sa v nasledujúcich dňoch dostane do predajní.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov