Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin: DB5 Goldfinger nielen pre agenta 007

Britská automobilka Aston Martin opäť vyrobila prvý model športiaku DB5 v špeciálnom prevedení Goldfinger, ktorý odkazuje na ikonický film o Jamesovi Bondovi z roku 1965. Z limitovanej edície sa vyrobí len 25 exemplárov.

DB5 Goldfinger určený pre agenta 007 sa vyrába ručne niekoľko tisíc hodín a bude vybavený rovnako ako filmová verzia s mnohými zlepšovákmi. Z pôvodného modelu Aston Martin DB5 sa vyrobilo len 900 kusov medzi rokmi 1963 až 1965, ale najslávnejším majiteľom tohto vozidla bol rozhodne agent 007 James Bond.

Pre film Goldfinger vybavili vozidlo mnohými vylepšeniami pre agentov a špiónov. A práve vďaka tomu sa stalo nezabudnuteľnou legendou. Po viac ako 55 rokoch sa Aston Martin rozhodol znovu vyrobiť limitovanú sériu týchto vozidiel. Aston Martin DB5 Goldfinger je vyrábaný kompletne ručne, jeho výroba trvá 4500 hodín.

Oceňovaný originálny design pôvodného vozidla kompletne inžinieri zachovali. Vďaka tomu tak má do najmenšieho detailu prepracované originálne diely z hliníku a je tu cítiť plnú autenticitu vrátane interiéru. Pod kapotou sa navyše skrýva štvorlitrový šesťvalec chladený olejom. Autentická reprodukcia navyše zahŕňa samotným filmom o agentovi inšpirované vylepšenia.

Tak napríklad nový majiteľ DB5 Goldfinger môže počítať so zadným dymom na dezorientáciu potenciálneho prenasledovateľa, vypúšťaním oleja, otáčacou poznávacou značkou, dvomi strelnými zbraňami vpredu, výsuvným zadným nepriestrieľným štítom, simulovanými nožmi na kolesách a odnímateľným strešným panelom. V interiéri nájdeme simulovaný radar, telefón vo dverách šoféra, skryté ovládacie panely pod opierkou a tlačidlo na riadiacej páke, ktoré slúži na katapult.

-jj. Zdroj a foto: Aston Martin

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov