Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Budú mať dopravní policajti drony? Možno už čoskoro!

Drony vedia byť dobrým pomocníkom, ale aj nástrojom, ktorý môže bežného smrteľníka veľmi rýchlo namočiť do problémov.

Dopravná situácia na slovenských cestách je každým dňom poznačená mnohými nehodami. Preto je nutné hľadať efektívne riešenia, ako negatívne situácie v cestnej doprave rýchlo a jednoznačne zadokumentovať. A riešením majú byť práve drony. Tie by mali nahradiť časovo a vedomostné pokročilé metódy dokumentovania.

Podobný model s modernou technikou sa naplno rozbieha aj v susednej Českej republike. Ak sledujete tamojšie média, určite vám neuniklo, že sa pojem dron spomína čoraz častejšie.

Predtým musel policajt pri nehode kresliť náčrtok prípadne neskôr pretransformovať na plánik. Sprejom sa vyznačovali stopy a všetko sa muselo poctivo zamerať a hlavne nafotiť, prípadne nakamerovať. Nie raz sa stane, že aj skúsenejšiemu nehodárovi na mieste unikla dôležitá stopa.

Vďaka dronu a presne stanovenému postupu pri dokumentovaní dopravnej nehody bude možné zaznamenať rôzne výhľadové pomery, ktoré sa inak zabezpečiť nedajú. Dron sa jednoducho nastaví do výšky očí vodiča, a bude snímať trasu zodpovedajúcu pár sekúnd pred zrážkou.  Okrem toho sa zaznamená konkrétne poškodenie, poloha vozidla po zrážke, či celková fotografia z miesta.  Vďaka modernej technológii sa prostredníctvom GPS súradníc sa presne označia miesta udalosti, čo môže okrem iného lepšie vyhodnotiť nehodové úseky.  Kompletná dokumentácia trvá zhruba 15 minút (podľa závažnosti prípadu a iných objektívnych skutočností).

Aj ako bič na vodičov?

Myslím si, že drony v tomto smere by tiež neboli na zahodenie, keďže sa nimi dajú veľmi rýchlo zadokumentovať rôznorodé  vysokorizikové priestupky. Otázne však ostáva, či sú na to v rezorte sily a prostriedky aj na takéto nasadenie. Ich opodstatnenosť by som videl napr. v rizikových úsekoch. Prirodzene, v iných miestach by to už mohlo hraničiť s bohapustou „buzeráciou“.

Bude,  či nebude?

Určite bude. Skôr, či neskôr. Tiež je otázne v akom počte. Podľa získaných neoficiálnych a neoverených informácii niekoľko policajtov už absolvovalo alebo v dohľadnej dobe absolvuje aj potrebné školenia, aby ich práca bola v súlade so zákonom. Navyše drony môžu výrazne napomôcť aj pri činnostiach, ktoré sa viažu s heslom „Pomáhať a chrániť“

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov