Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európa: Predaj elektromobilov stále rastie

Európske čísla predajnosti elektromobilov a plug-in hybridov hovoria aj v lete jasnou rečou. Len za mesiac jún si našlo na starom kontinente nového majiteľa takmer 93.000 vozidiel do zásuvky.

V praxi to znamená, že predaj spomínaných elektromobilov a plug-in hybridov sa v európskych krajinách medziročne zdvojnásobil! Na druhej strane s tým súvisí zníženie predaja nových fosílnych automobilov, ktorý má už dlhší čas degresívnu tendenciu. Napokon, aj teraz v lete zaznamenali odborníci pokles predaja klasických vozidiel o desiatky percent na všetkých svetových trhoch.

/Predaj elektromobilov v Európe – jún 2020 a 1. polrok 2020/

Najpredávanejším elektrickým modelom za mesiac jún respektíve celý prvý polrok, sa v Európe stal Renault Zoe (10.342/36.506 predaných kusov). Nasleduje Tesla Model 3 (7224/33.164) a tretí je v štatistike júnovej predajnosti Ford Kuga PHEV (3684/7426). Za prvý polrok je však v Európe celkovo tretím najpredávanejším modelom Volkswagen e-Golf (3037/17.639), ktorý už však výrazne štatisticky zaostáva za spomínanou vedúcou dvojicou.

Mimochodom, Volkswagen e-Up!, ktorý sa vyrába v slovenskej fabrike v Devínskej Novej Vsi, figuruje v júnovej štatistike na 14. mieste s 1850 predanými exemplármi. V tohtoročnej bilancii zatiaľ malý nemecko-slovenský elektromobil okupuje 15. priečku s 7428 predanými kusmi. Celkovo sa za prvých šesť mesiacov, ktoré výrazne poznačila koronavírusová pandémia, predalo už v Európe 401.231 vozidiel do zásuvky.

To predstavuje 7,9% podiel na trhu. Len za spomínaný jún to bolo 92.880 predaných exemplárov, čo je dokonca 8,2 % na trhu (pozn .z toho 4,4 % elektromobily). Podľa viacerých odborníkov sú rastúce európske predaje okrem iného aj odrazom čoraz pestrejšej ponuky na najväčších európskych trhoch ako je Francúzsko a Nemecko. Súčasne sa domnievajú, že moderní zákazníci túžia po skutočných inováciách, nielen po vyššom výkone, či väčšom počte držadiel na nápoje.

-jj- zdroj a foto: InsideEVs, EV Sales blog, Renault

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov