Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW: Batérie Northvolt za 2 miliardy eur

BMW: Batérie Northvolt za 2 miliardy eur

Vedenie bavorskej automobilky BMW oficiálne zverejnilo podpísanie dohody o spolupráci so škandinávskou spoločnosťou Northvolt. Ide o kontrakt na dodanie li-ion batérií v hodnote 2 miliardy eur.

Pre BMW ide o tretí veľký kontrakt s dodávateľom batérií po juhokórejskej spoločnosti Samsung SDI (2,9 mld. eur) a čínskom CATL (7,3 mld. eur). Dodávky od Northvoltu majú začať v roku 2024. BMW je jedným z investorov spoločnosti Northvolt. Ďalším z investorov Northvoltu je koncern Volkswagen, pre ktorý bude firma tiež dodávať batérie.

Na rozdiel od tých pre BMW, vyrábaných v gigatovárni Northvolt Ett v severnej časti Švédska v meste Skellefteå, sa tie pre nemecký VW budú vyrábať v novej továrni Nortvolt Zwei v Nemecku. Švédská továreň má mať ročnú výrobnú kapacitu 32 GWh, tá nemecká potom polovičnú s možnosťou rozšírenia na 24 GWh.

Pre BMW to znamená zabezpečenie stabilnej dodávky cenovo prijateľných batérií. Northvolt a BMW sa tiež zaväzujú, že kobalt a lítium potrebné pre výrobu batérií budú získavať z dolov, ktoré budú plniť vysoké požiadavky udržatelnosti oboch spoločností a rešpektovať ľudské práva.

-jj-, zdroj a foto: BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov