Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Krádeže katalyzátorov sú stále výnosný biznis!

Krádeže katalyzátorov sú celosvetovým trendom. A vôbec ich neubúda. Kým krádeže obyčajných kolies sú z môjho pohľadu skôr sezónnou vecou (prezúvacie obdobie, efektné elektróny aj počas roka), katalyzátory idú na odbyt prakticky vždy. Ku štatistickým údajom prístup nemám, len čo už pár rokov tento trend sledujem.

Krádež katalyzátora môže a veľmi často aj je skutočne pre zlodeja výhodná. Za niektoré kusy môže zlodej dostať aj vysoko cez 100 eur. A hlavne veľmi rýchlo, doslova za pár minút strachu. Zlodeji si pritom vedia veľmi dobre vytipovať autá, z ktorých sa katalyzátory oplatia odcudziť. Nie je žiadnou výnimkou, že jedno auto môže mať aj 4 katalyzátory a kým za nich zlodej dostane napr. 200 eur na čiernom trhu, majiteľ auta má hlavu v smútku, keďže originálny diel môže stať pokojne aj 2000 eur. A to si pripočítajte aj cenu práce, oprava mechanického poškodenia karosérie, poprípade nové lambda sondy, ktoré tiež v tom švungu padnú za obeť.

Covid-19: Počet krádeží áut klesol, ale…

Zlodej pritom veľa nepotrebuje. Stačí obyčajná listová pílka s dobrými zúbkami, aj keď je to pracné ale pomerne efektívne a tiché. Tí lepšie pripravení idú na to s karbobrúskou alebo chvostovou pílkou, a to aj za cenu vyššieho hluku, ale kratšieho času. Niekedy dokonca odkrútia iba svorky na prírubách… otázka pár minút. Dokonca som počul o prípadoch, kedy katalyzátory z áut zlodeji odrezali na odpočívadlách počas toho, ako vodiči v autách spali!

Na to, aby sa zlodej zbavil katalyzátora, nemusí ani opustiť pohodlie domova. Zbaví sa ho jednoducho online, a ocenený je na základe toho, aké čísla sú na konkrétnom katalyzátore vyrazené. A berte na vedomie, že tento online výkup má ešte stále veľké medzery, keďže katalyzátory majú vyrazené len všeobecné údaje, a výrobné čísla nie sú vôbec priradene ku konkrétnemu autu, takže dokázať niekomu, že sú predmetom trestnej činnosti je neskutočne ťažké.

Prečo sú katalyzátory také drahé?

Obsahujú vzácne kovy. Platina (pre naftové motory) a paládium (benzínové motory). Pre orientáciu, gram paládia ma hodnotu vraj zhruba 70 dolárov (1 trojská unca 2 200 dolárov)! A dopyt po tomto kove, zdá sa, tak skoro neklesne.

Top 10 najkradnutejších áut v USA

Dá sa tomu zabrániť?

No, asi ani veľmi nie. Zlodeji sa spoliehajú na to, že v dnešnej dobe musíte mať výfukový systém v 100% stave, inak neprejdete oficiálne emisnou kontrolou a doba nahradzovania katalyzátorov rezonátormi alebo obyčajnými rúrkami je, zdá sa, preč (pre obyčajného počestného človeka). Tým, že sa katalyzátory nachádzajú zvyčajne pod podlahou, platí, že čím nižšie auto, tým menší záujem zlodejov, aj keď to nie je pravidlo. SUV a off-roady sú uprednostňované, keďže sa zlodej pod nich rýchlo zmestí a nepotrebuje žiadne dodatočné náradie.

Neostáva vám nič iné, iba mať oči na stopkách. Ak uvidíte niekoho, že sa hrabe pod autom v netypický čas, tak sa nebojte a neváhajte volať linku 158.

Foto: Archív

Diskusia 1
  1. Fero Používateľ hovorí

    Mne ukradli katalyzátor zo starého opla aj s kolenom sroubami aj pružinami. Na hlavnej ceste pod lampou a pod(záhadné nefungujúcou) kamerou. Myslím ze si stačí viacej všímať tých na križovatkách po stávajúcich….

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov