Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW vyrába v Zwickau už len elektromobily

Výzva a odkaz nielen pre vedenie slovenskej fabriky Volkswagen v Devínskej Novej Vsi. Po júnovom ukončení produkcie modelu Golf Variant vyrába závod Zwickau už len výhradne vozidlá s elektrickým pohonom.

Posledný júnový piatok zišiel z montážnej linky vo fabrike v nemeckom Zwickau posledný automobil so spaľovacím motorom. Golf R Variant siedmej generácie s dvojlitrovým zážihovým štvorvalcom a lakovaním karosérie v odtieni biela Oryx s perleťovým efektom bol vyrobený pre zákazníka v Nemecku. Od spomínaného dňa sa v Zwickau vyrábajú výhradne autá do zásuvky značky Volkswagen, ku ktorým sa v budúcnosti pripoja rovnako elektricky poháňané modely sesterských značiek Audi a Seat.

Skok do automobilovej budúcnosti prichádza po bradatej ére spaľovacích agregátov. Nimi poháňané automobily sa v Zwickau vyrábali od roku 1904. V počiatočnom období sa mnoho rokov jednalo okrem iných o modely Horch, v dobách NDR tam produkovali zase nesmrteľné vozidlá značky Trabant. V máji 1990 spustil v závode v Západnom Sasku výrobu Volkswagen. V priebehu uplynulých 30 rokov vzniklo v Zwickau presne 6,049.207 vozidiel Volkswagen Polo, Golf, Golf Variant, Passat Limuzína a Passat Variant.

Pre nás je to historický moment. Sme hrdí na naše doterajšie výkony a súčasne sa veľmi tešíme na to, čo nás čaká. Rozvoj elektromobility bude aj naďalej získavať na dynamike. Dopyt budeme uspokojovať z Zwickau. Už pre budúci rok sme vytvorili kapacitu výroby 330.000 vozidiel,“ uviedol vedúci oddelenia techniky a logistiky v spoločnosti Volkswagen Sachsen Reinhard de Vries. Práce v hale 6, v ktorej sa doteraz vyrábal Golf Variant, sú už v plnom prúde. Po niekoľkotýždennej rekonštrukcii v priebehu leta v nej budú na konci roku vyrobené prvé elektromobily – k modelu ID.4 sa neskôr pridajú tiež SUV sesterskej značky Audi.

Od novembra minulého roka prebieha v západnom Sasku sériová výroba vozidiel ID.3 1st Edition. Tento rok v lete bude nasledovať spustenie výroby modelu ID.4. „Zwickau je v rámci nemeckého automobilového priemyslu lokalitou s najbohatšími tradíciami. Náš tím vždy odvádzal skvelé výkony a vyrábal vozidlá vynikajúcich kvalít. V koncerne sme si získali dôveru byť prvým výrobným závodom, ktorý zaháji veľkosériovú výrobu elektromobilov. Výrobný závod Zwickau je vďaka tomu pripravený na budúcnosť,“ skonštatoval Jens Rothe, predseda ústrednej podnikovej rady spoločnosti Volkswagen Sachsen.

Postupne zrekonštruovaný závod v Zwickau je prvým veľkým podnikom pre výrobu automobilov, v ktorom Volkswagen kompletne prechádza na elektromobilitu. Investície do transformácie dosiahnu výšku 1,2 miliardy eur. Po poslednej fáze rozšírenia výroby bude od roku 2021 v Zwickau produkovaných šesť modelov na základe platformy MEB pre tri koncernové značky. V rámci kvalifikačných opatrení sa všetkých 8000 zamestnancov pripravuje na výrobu elektromobilov a zaobchádzať so silnoprúdom.

Tím v Zwickau absolvuje do konca roku 2020 celkovo 20.500 školiacich dní na pracovné miesta s dlhodobou perspektívou. Automobil ID.3 je prvým vozidlom vyrobeným na modulárnej platforme MEB pre elektromobily koncernu Volkswagen. Platformu vyvinuli špeciálne pre elektromobily a maximálne využíva potenciál elektromobility. Základná verzia elektromobilu Volkswagen ID.3 bude stáť menej než 30.370 eur Zákazníci, ktorí si svoje vozidlá už rezervovali, ich už môžu záväzne objednávať. Špeciálnu edíciu ID.3 1st Edition uvedú na európske trhy v septembri 2020.

Okrem fabriky pre výrobu automobilov v Zwickau disponuje Volkswagen Sachsen v Slobodnej krajine Sasko ďalšími dvoma výrobnými podnikmi. V Saskej Kamenici vyrába okrem iného moderné motory s priamym vstrekovaním benzínu. V Sklenenej manufaktúre Dražďany bude ešte do konca tohto kalendárneho roka schádzať z montážnej linky e-Golf, od roku 2021 bude Sklenená manufaktúra produkovať elektromobily ID.3. V Zwickau budú aj naďalej vyrábať aj karosérie pre luxusné SUV značiek Lamborghini a Bentley. A čo na to slovenský DeNVer? Podľa neoficiálnych zdrojov sa s výrobou elektromobilov na modulárnej platforme MBE na Slovensku sa minimálne do roku 2023 nepočíta.

/Na tejto mapke sa

-jj-, zdroj a foto: Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov