Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elon Musk dostane odmenu 2,1 mld. dolárov

Generálny riaditeľ Tesly, Elon Musk, je zvláštna postavička. Niekto ho uznáva, označuje ho prinajmenšom za vizionára, iný ho v určitých veciach prirovnáva k nášmu pánovi premiérovi. Aký je, taký je, ale jedno sa mu uprieť nedá. Darí sa mu...

Akcie Tesly v poslednej dobe rástli. Tesla je tak podľa trhovej kapitalizácie najväčšou automobilkou na svete. Hoci v utorok akcie klesli, šesťmesačné priemerná trhová kapitalizácia firmy dosiahla 150 miliárd USD. Možno ste nevedeli, ale Musk za svoje pôsobenie v Tesle nepoberá žiaden plat. Má nárok len na vyššie zmienené odmeny a aj to len vtedy, ak splní stanovené ciele. Teraz sa mu splnila podmienka na uvoľnenie 2 z celkovo 12 odmien vo forme akcií.

Podľa dohody Musk získa v nasledujúcich 10 rokoch v celkovo 20,3 milióna akciových opcií v odhadovanej hodnote 56 miliárd USD za podmienky, že sa mu podarí splniť viacero výkonnostných a prevádzkových cieľov, vrátane toho, že trhová hodnota Tesly do roku 2028 vystúpi na 650 miliárd USD pri stálom tempe rastu trhovej kapitalizácie každých desať mesiacov o 50 miliárd USD. Podotýkam, že tento cieľ sa zdal v čase uzavretia dohody nemožný. Vtedy, počas uzatvárania dohody mala firma hodnotu 60 miliárd USD a cena akcií 250 USD za kus. Kto kúpil, určite nebanuje.

Po splnení daného cieľa môže vždy Musk kúpiť 1,69 milióna akcií Tesly za cenu 350,02 USD za kus. To je menej ako 1/4 ich súčasnej hodnoty, ktorá činí 1594 USD. Keby teda akcie okamžite predal, zarobí na tom 2,1 miliardy USD.

Podmienky na ďalšiu odmenu?

Tretia časť odmeny sa uvoľní vtedy, keď bude šesťmesačná priemerná trhová kapitalizácia firmy 200 miliárd USD alebo musí firma štyri štvrťroky za sebou mať výnosy najmenej 35 miliárd USD, alebo čistý zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi 3 mld. USD.

V prípade, že by sa nepodarilo ciele splniť, Elon nedostane nič. Ak sa mu to podarí, bude najlepšie platením riaditeľom široko ďaleko… Mimochodom, so svojim majetkom 71,5 mld. USD patrí medzi najbohatších ľudí sveta. Momentálne sedí na deviatej priečke.

Foto: Archív

Zdroj: Cn.cz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov