Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes: Z automobilky softvérová firma?!

Hardvér a softvér značky Nvidia bude od roku 2024 montovaný do najnovších automobilov značky Mercedes. Ich hlavnou úlohou je napomôcť s robotickým riadením.

Súboj o budúcnosť autonómneho riadenia pokračuje. Podľa niektorých odborníkov je na čele pelotónu Tesla. Automobilka vizionára Elona Muska má už na cestách státisíce elektromobilov vybavených pokročilým samovzdelávacím sa systémom Tesla Autopilot. Tesla tiež ako jedna z mála automobiliek hneď na začiatku vsadila na riešenie bez LIDARu, teda laserového radaru. S ním naopak experimentovala väčšina konkurenčných riešení. Problémom však bola jeho cena a rozmery.

Na konci minulého roku predstavila spoločnosť Nvidia, známy výrobca grafických čipov, nový čip pre autonómne riadenie a roboty nazvaný Orin. Práve ten majú od roku 2024 využívať najpokrokovejšie modely Mercedes vybavené autonómnym riadením.  Podobne ako Tesla, chce aj Mercedes hardvér do auta montovať bez ohľadu na to, či si ho zákazník objedná. Funkcie si totiž bude môcť za poplatok aktivovať napríklad aj dodatočne.

Predstavitelia automobilky Volkswagen nedávno uviedli, že sa stanú softvérovou spoločnosťou, a podobný smer teraz naberá tiež Mercedes.  Uvedený štatút by renomovanej automobilke okrem iného umožnil autá neustále vylepšovať, podobne ako to robí Tesla. Mercedes a Nvidia si predstavujú, že v budúcnosti nájdeme v automobiloch aplikácie podobne, ako dnes v mobilných telefónoch a smartfónoch. Niektoré budú platené, niektoré predplatené, iné zdarma.

Zatiaľ, čo napríklad Tesla chce mať určite do roku 2024 na cestách plne robotické vozidlá, tak Nvidia o svojom čipe Orin tvrdí, že zvládne plne autonómne riadenie úrovne 5. Lenže nemecká automobilka Mercedes zatiaľ plánuje pre svoje autá len autonómiu úrovne 2-3, v obmedzenom priestore potom úroveň 4.

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, Mercedes

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov