Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vraj polovica vodičov nevie, aké náradie je potrebné na výmenu kolesa

Je to trošku zvláštne, že po rokoch tzv. povinnej konštrukcie pri skúškach na vodičské oprávnenie ani starší vodiči nevedia základné veci. Mňa to napríklad riadne drvili...

Defekt je nepríjemná vec za každých okolností. Niekto šťastnejší ho nedostane nikdy, iný aj 3x do roka. Kedy ste dostali defekt naposledy vy? Vedeli by ste koleso vymeniť na ceste, alebo by ste potrebovali pomôcť?

Myslím si, že väčšina z našich čitateľov by to s prehľadom zvládla, pokiaľ by v procese demontáže nevznikla nejaká anomália. Mimochodom, rada zo života, vždy keď dvíhate auto, vždy zatiahnite ručnú brzdu, zaraďte rýchlosť na manuálnej prevodovke a podložte si prah kolesom, aby v prípade, že sa auto svojvoľne pohne, nepadlo úplne na zem.

Výskum na českých vodičoch, ale približne rovnako by to dopadlo aj u nás.

Dnes sa pozrieme na výskum, ktorý si nechala vypracovať nemenovaná česká poisťovňa. Až 50% opýtaných respondentov nevie, aké náradie je potrebné na výmenu kolesa pri defektne.  Až 15 % vodičov uviedlo, že v aute nemá rezervu, alebo o nej nevie. 71 %  žien v prieskume uviedlo, že pri poruche zavolá partnerovi alebo rodičom. Tohto prieskumu sa zúčastnilo 500 respondentov.

Štatistický výskum ma teda riadne prekvapil. A vás? 

Samozrejme, rozdiely sa nájdu. A to ako medzi vekovými skupinami, pohlavím, ale aj miesta pobytu. S defektom by si poradili najhoršie Pražáci, len 1/3 vodičov (mužov) do 26 r. by si teoreticky vedela poradiť a len 24% žien ako takých.

Čo znie divne? Rovnako ako u nás, je v ČR rezervou a k tomu potrebné náradie povinnou výbavou (až na určité prípady).

Čo je tiež zvláštne? Že na povinnú výbavu podľa výskumu často zanedbávajú aj „staré pasty“, ktoré si však na rozdiel od tých mladších vedia aspoň čiastočne poradiť úplne sami.

Asistenčné služby pritom využívajú zväčša mladí vodiči. Tí sa totiž väčšinou s vodičským preukazom ešte príliš nezžili a  teda si nevedia poradiť s malými opravami, ale zato majú trošku väčší prehľad o poskytovaných službách, za ktoré si platia.  Len štyria z desiatich mladých vodičov tušia, s čím všetkým im môže asistenčná služba v prípade problémov pomôcť. Čo mňa napríklad prekvapilo je odpoveď, že až 10% mladých ľudí by pri poruche volalo hasičov. Zvláštne, nemyslíte?

Foto: Marek Pauco

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov