Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V Poľsku hrozí za magnet na tachografe basa 5 rokov!

Vedeli ste, že za magnet na tachografe môžu kamionisti alebo autobusári skončiť v base? A to na 3 mesiace alebo až 5 rokov!

Zasväteným nemusíme vysvetľovať, ako sa magnet používa. Aj u nás je ešte stále v kurze, predovšetkým na starších vozidlách. V Poľsku však majú jedno veľmi zaujímavé ustanovenie v trestnom zákone. To v preklade znie: Kto zmení stav počítadla kilometrov na motorovom vozidle alebo zasahuje do správnosti jeho merania, potrestá sa odňatím slobody na 3 mesiace až 5 rokov. U nás toto ustanovenie chýba a samotné čarovanie s kilometrami je v našom trestnom zákone stále vnímané len ako určitá forma podvodu.

Oficiálna správa

10. júna tohto roku pracovníci inšpekcie cestnej dopravy zastavili vozidlo v Bydgoszczi, aby ho podrobili kontrole. Toto vozidlo vykonávalo medzinárodnú prepravu potravín z nemeckého Bremerhavenu do poľského Bydgoszczu.

Ďalšie kroky kontroly odhalili, že vodič nasadil magnet na snímač v prevodovke, čo narúšalo činnosť tachografu. To v praxi znamenalo, že vodič počas jazdy preukázal fiktívny odpočinok. V tom čase digitálny tachograf ukazoval rýchlosť vozidla 0 km/h a predovšetkým nezaznamenával vzdialenosť, ktorú vozidlo prešlo. Údaje na počítadle kilometrov vo vozidle boli teda sfalšované. Vykonaná cestná kontrola potvrdila, že keď sa magnet priložil na snímač impulzov, počítadlo kilometrov nezarátalo ďalšie prejdené kilometre. Došlo preto k neoprávnenému zasahovaniu do správnosti jeho merania. Inšpektori ITD požiadali spoluprácu orgány činné v trestnom konaní z Bydgoszczi, aby zhromaždili dôkazy a začali trestné stíhanie.

Za tento skutok bolo okrem iného začaté aj konanie voči dopravcovi, ktorému hrozí pokuta 10 000 PLN (2 500 eur) a samotnému vodičovi hrozí pobyt za mrežami v hore spomenutom rozsahu.

Foto: Sita

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov