Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elon Musk opäť nohami na Zemi, Tesla stavia pri Berlíne

Vizionár a majiteľ automobilky Tesla Elon Musk boduje na všetkých frontoch. V sobotu svet sledoval úspešný štart aj pristátie jeho komerčnej vesmírnej lode Crew Dragon, ktorú k ISS vyniesla raketa Falcon 9 a súčasne v týchto dňoch Tesla odštartovala výstavbu svojej štvrtej Gigatovárne neďaleko Berlína.

Kvôli pandémii čínskeho koronavírusu COVID-19 sa práce na Gigatovárni Tesla v Nemecku pozdržali, ale nezastavili. Ťažká technika teraz začala vyhlbovať základy dôležitej stavby. Na miesto asi 30 km juhovýchodne od Berlína sa zišli desiatky kusov ťažkej techniky. Obrovský projekt sa rozprestiera na 300 ha čerstvo vyťaženého hospodárskeho lesa hneď vedľa priemyslového parku GVZ Berlin-Ost Freienbrink. Tesla pozemok kúpila za 40 miliónov eur.

V Gigatovárni Berlín sa podľa Elona Muska budú vyrábať batérie, elektrický pohon aj samotné elektromobily .Na začiatok by to mal byť elektromobil Tesla Model Y – a práve až teraz, keď začne jeho výroba v berlínskej továrni, pôjde Model Y na európsky trh. Elon Musk si predstavuje, že výroba v Tesla Gigatovárni Berlín začne v júli 2021 – tedy za rok a jeden mesiac. Podobné ambície mal pri Gigatovárni 3 v Šanghaji a v podstate sa mu ju podarilo sprevádzkovať rovnako počas jedného roka.

Elonovi Muskovi sa poslednú májovú sobotu podaril historický úspech. Zásluhu na tom má vypustená raketa Falcon 9, jej opätovné pristátie a zadokovanie vesmírnej lodi Crew Dragon s dvoma astronautmi pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Prvý raz do vesmíru vyslal posádku súkromník, pričom USA sa tak zbavili súčasne závislosti na ruských lodiach Sojuz.

Elon Musk využil každý detail programu SpaceX súčasne aj na reklamu svojej automobilky Tesla. Napokon, astronautov NASA Boba Behnkena a Douga Hurleyho dopravili na odpaľovaciu rampu 39A na elektromobiloch Tesla Model X. Podľa odborníkov sa aj tieto posledné Muskove aktivity z projektu SpaceX v čase koronavírusovej krízy pozitívne odrazili na zvýšenom renomé jeho automobilky, ktorej ceny akcii počas víkendu výrazne narástrli.

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, wikipedia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov