Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V ČR bude nový bodový systém! A to nie je všetko…

Kým v ČR už praktický rátajú s novým bodovým systémom pomaly v praxi, u nás sa s recidivistami za volantom stále len tak maznáme v rukavičkách.

Nový systém, ktorý začne platiť od roku 2022, by mal prísnejšie postihovať závažné priestupky, za ktoré bude hroziť až trojročný zákaz riadenia. U drobných prehreškov sa naopak sankcie znížia. Počíta s tým návrh novely cestného zákona, ktorú teraz dokončilo ministerstvo dopravy a čoskoro ju prerokuje česká vláda. Bez zmeny ostáva zadržanie vodičského preukazu po dosiahnutí hranice 12 bodov.

“Ideme po vzore západných krajín, kde v súčasnosti kladú väčší dôraz na najčastejšie prehrešky, ako je nevenovanie sa vedeniu vozidla kvôli telefonovanie, vysoké prekročenia rýchlosti, alkohol za volantom. Prísnejšie sa tak postihuje úmyselné porušovania predpisov, kde je cieľom vylúčiť tzv. pirátov ciest . Bodový systém má tiež pôsobiť preventívne a byť pre vodiča zrozumiteľný, “uviedol český minister dopravy Karel Havlíček (za ANO).

 

Bodový systém tak bude mať tri bodové sadzby, konkrétne za dva, štyri a šesť bodov, ktoré budú udeľované podľa závažnosti priestupkov. Pôvodne ministerstvo navrhovalo iba dve sadzby, po pripomienkach ostatných rezortov, úradov a verejnosti však nakoniec ponechalo v systéme aj dvojbodovou hranicu napríklad pri prekročení rýchlosti o viac ako 10 km/h a menej ako 20 km/h v obci a menej ako 30 km / h mimo obce.

Pozor! Meskáči môžu vyberať za nové pokuty

U drobných prehreškov, ako je napríklad zlé parkovanie, porušenie zákazu zastavenia a státia, nerozsvietenie svetiel, zabudnutie dokladov alebo prekročenie rýchlosti do  10 km/h sa ponovom má znížiť maximálna pokuta o 500 korún na 1500 Kč. Polícia navyše môže tieto priestupky riešiť i dohovorom. Naopak u najzávažnejších priestupkov môže vodič prísť o vodičské oprávnenie až na tri roky. Doteraz bola najdlhšia doba zákazu vedenia motorového vozidla len 2 roky. Zároveň sa u priestupkov, ako je napríklad vjazd na železničný prejazd v čase keď je to zakázané, zvýši  pokuta z 5 000 na 25 000 Kč.

Vodičák na skúšku

Veľkou novinkou bude vodičský preukaz na skúšku. Ten bude udelený  vodičom do 2 rokov od získania oprávnenia a na rozdiel od starých ostrieľaných vodičov bude hroziť jeho zadržanie už pri dosiahnutí šiestich trestných bodov.

Na chodníku už nezaparkujete…

Zavedená bude aj povinnosť vodiča nosiť reflexnú vestu pri vystúpení z auta na vozovku pri núdzovom státí aj v obci, novo bude výslovne zakázané tiež parkovať na chodníku.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov