Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Highlander: 7-miestne SUV mieri do Európy

Toyota Highlander má byť vrcholom európskej ponuky japonskej značky.

Budem parafrázovať meteorológov a poviem, že onedlho naše územie dorazí čerstvý závan z Ameriky. Japonská Toyota sa totiž rozhodla mierne upraviť svoje 7-miestsne SUV, ktoré poznáme pod názvom Highladner a mieri s ním na starý kontinent. V európskej špecifikácii ho bude poháňať nová hybridná sústava s 2,5-litrovým atmosférickým benzínovým motorom a dvoma elektromotormi. Jeden z elektromotorov je uložený vpredu a druhý vzadu, spolu s nikel-metal-hydridovým akumulátorom. Priestranné SUV sa teda môže pochváliť inteligentným pohonom všetkých kolies AWD-i. Toyota hovorí o kombinovanej spotrebe na úrovni 6,6 litra podľa metodiky WLTP, čo je úžasné. Na výber je niekoľko jazdných režimov – ekologic

ký, normálny, športový, aj terénny. Všetky sú pritom k dispozícii aj v prípade, že auto na svoj pohon využíva výhradne elektrickú energiu. Za zmienku stojí aj fakt, že hybridná Toyota Highlander za sebou utiahne príves s hmotnosťou až 2 tony.

Nová Toyota Highlander je dlhá 4 950 mm, vďaka čomu sa na jej palubu zmestí až sedem pasažierov. Tí, ktorí sa usadia v treťom rade istotne ocenia posuvný druhý rad sedadiel. Získať tak môžu až 180 mm priestoru pre kolená navyše. Rodinné SUV stojace na podvozkovej platforme GA-K ponúka batožinový priestor s objemom 658 litrov v základnom usporiadaní a až 1 909 litrov po sklopení druhého a tretieho radu sedadiel.

Interiér vyniká priestrannosťou a praktickosťou. Dominantným prvkom je 12,3-palcový dotykový displej so zabudovanou navigáciou a s podporou pre AndroidAuto a Apple CarPlay. Spomenúť ešte môžem aj bezdrôtové nabíjanie telefónu, head-up displej alebo digitálne vnútorné spätné zrkadlo.

Dôraz sa podľa slov výrobcu kládol aj na bezpečnostnú výbavu. Balík aktívnych bezpečnostných technológií dostal názov Toyota Safety Sense. Pri kúpe modelu Highlander sa tak môžete tešiť na protikolízny systém, asistenta pre detekciu chodcov, adaptívny tempomat či systém na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu. Záujemcovia o Toyotu Highlander si však musia počkať do začiatku budúceho roku, kedy automobilka spustí predaj na európskych trhoch.

Text: Daniel Balucha

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov