Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Covid-19: Pomôžu dopravcom riešenia EÚ?

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal diskutoval s ministrami dopravy Európskej únie o dopravných problémoch v čase koronakrízy. Jedným z hlavných bodov rokovania bolo predĺženie platností licencií, osvedčení, certifikátov a akceptovanie jednotného potvrdenia pre zamestnancov v medzinárodnej doprave pri prechode štátnych hraníc, ktoré budú platné v celej EÚ.

Európska komisia už predstavila návrh nariadenia, ktoré vyrieši dopravné problémy pri preprave tovaru v rámci Únie v čase obmedzení spôsobených koronavírusom.

,,Na ministerstve dopravy sme hneď po vypuknutí pandémie prijali prísne opatrenia v súlade s nariadeniami hygienikov. Tie však spôsobili značné problémy v doprave, počnúc cezhraničnou prepravou tovaru, cez predlžovanie platnosti karty vodiča, vydávanie rôznych licencií, až po skončenie platnosti technickej a emisnej kontroly. S tým všetkým majú naši dopravcovia, ak sú v zahraničí, obrovský problém. Konečne sa črtá riešenie platné v celej Únii,“ ocenil krok Európskej komisie minister Andrej Doležal.

Partneri  zároveň ocenili  zavedenie tzv. Green Lanes na zabezpečenie plynulosti nákladnej dopravy. Ministri sa zároveň zhodli, že prijatie pravidiel na celoeurópskej úrovni musí byť rýchle.

Komentár redakcie

Samozrejme, problémy sa nevyriešia samé, najmä nie vtedy, ak bude kríza tvrať na dobu neurčitú. Som na jednej strane rád, že sa riešia pálčivé veci, ktoré trápia podnikateľov v oblasti dopravy. Na strane druhej ma celkom mrzí, že sa len minimálne riešia problémy, ktoré trápia regionálnych dopravcov, či taxislužby, alebo autoškoly. A tých problémov je skutočne dosť, čo v konečnom dôsledku môže veľmi jednoducho skončiť bankrotom.

Som veľmi zvedavý, ako sa budú ďalej vyvíjať ceny za dopravu. Na jednej strane je palivo výrazne lacnejšie, na druhej strane prišli aj rôzne komplikácie, ktoré môžu cenu za kilometer pekne zamiešať.

Foto: Archív

Zdroj: Min.dop

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov