Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Mustang Cobra Jet 1400 – Čisto elektrický dragster

Závody dragrace, teda šprint na štvrť míle, majú v USA obrovskú popularitu a postaviť auto na takéto závody je hotová veda.

Samotné závody sprevádza ohlušujúci rev motorov a neraz aj čierny dym z výfukov, niekedy doslova z komínov, ktoré trčia spod kapoty. Tím Ford Performance vytvoril špeciál, ktorý švrť míle zdolá na menej ako 8 sekúnd, v momente, keď pretne cieľovú fotobunku, má rýchlosť viac ako 274 km/h a pritom z neho neohluchnete a nevypustí ani obláčik dymu. Ford Mustang Cobra Jet 1400, ako sa tento špeciál volá, je totiž plne elektrický. O kapacite akumulátora Ford nehovorí, prezradil však, že prototyp má vyše 1 400 koní a okamžite dostupný krútiaci moment na úrovni 1 491 Nm.

„Spoločnosť Ford vždy využívala motoristický šport na demonštráciu inovácií,“ povedal Dave Pericak, globálny riaditeľ divízie Ford Icons. „Elektrické pohonné jednotky nám umožňujú dosiahnuť úplne nový druh výkonu a čisto elektrický prototyp Cobra Jet 1400 je jedným z príkladov, ako posunúť nové technológie na absolútny limit. Sme radi, že môžeme predviesť, čo je možné práve v tomto vzrušujúcom roku, keď sa do rodiny modelov Mustang pripojí aj čisto elektrický Mustang Mach-E.“ Mustang Cobra Jet 1400 zároveň vzdáva česť originálnemu modelu Cobra Jet, ktorý na konci 60. rokov minulého storočia ako prvý dominoval na tratiach pre dragstery a je stále hnacou silou dnešných pretekov dragsterov. Oficiálny debut by mal Mustang Cobra Jet 1400 absolvovať na pretekoch dragsterov koncom tohto roka.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov