Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Automobilky volajú po štátných príspevkoch

Koronavírus spôsobuje a ešte určite nejakú dobu bude spôsobovať enormné finančné straty pre veľké ale aj malé fabriky. Je nutné si uvedomiť, že od odbytu automobilovej výroby je priamo závislá aj slovenská ekonomika.

Nemecko má podstatne silnejšiu ekonomiku ako Slovensko. Naša ekonomika je však priamo závislá od tej nemeckej. Tamojšie veľké automobilky, Volkswagen a BMW vyslovili požiadavku o zavedenie príspevku na nákup nových áut, ktoré by pomohli zmierniť negatívne dopady na automobilový priemysel. S informáciami prišla nemecká agentúra DPA.

Šéf automobilky BMW Oliver Zipse to nazval ako inovačná prémia. Tento krok by zo strany štátu by nielenže mal pomôcť k reštartu výroby, ale mal by byť prospešný aj pre životné prostredie, keďže by mal ľudí motivovať kúpiť si ekologickejšie vozidlá.

Na druhej strane člen predstavenstva Volkswagen Stefan Sommeruviedol, že štát musí namotivovať ľudí na kúpu nového auta viac, ako kedykoľvek predtým. Ako príklad uviedol globálnu finančnú krízu, kedy v Nemecku zaviedli tzv. šrotovné.

Bavorský premiér Markus Söder ešte pred pár dňami vyzval ostatné subjekty na vypracovanie nového systému, ktorý by pomohol nakopnúť predaj nových áut. Považuje to za šancu, ako prelomiť pomyselnú hranicu a presadiť ekologické pohony.

A čo si myslíte vy? Malo by aj Slovensko vytvoriť alebo znovu zaviesť systém šrotovného? Aj po nedávnych dotáciách na elektromobily? Myslite si, že ceny nových áut pôjdu výrazne dole? Ako to bude s cenami ojazdených vozidiel? Ja v tom jasný názor nemám. Jedno však viem určite. Čím dlhšie bude globálna pandémia trvať, tým sa zo strednej a chudobnej vrstvy stanú biednejší a z bohatých viac bohatší.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov