Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes má 120 rokov od vzniku značky

Nemecký koncern Daimler má dôvod na oslavu. V tejto sezóne totiž uplynie už 120 rokov od zrodenia svetoznámej a renomovanej značky Mercedes.

Revolúciu v automobilke zaistil automobil Mercedes-Simplex 35 PS z roku 1900, ktorý je považovaný za prvý moderný automobil. Dnes je značka Mercedes-Benz synonymom pre luxusné vozidlá. Významnému modelu sa automobilka venuje aj dnes zaujímavými konceptmi.

V apríli 1900 pomenovala automobilka Daimler-Motoren-Gesellschaft vtedy nádejný nový prototyp vozidla Mercedes-Simplex 35 PS. Získal meno podľa 11-ročnej dievčinky Mercédès Jellinek, dcéry rakúskeho obchodníka českého pôvodu Emila Jellineka.

Zrodil sa tak moderný automobil, ktorý tak už nebol len akýmsi motorizovaným kočiarom, ale automobilom novej éry. Najväčšieho ohlasu sa dočkal vo francúzskom Nice v roku 1901. Skutočnú revolúciu priniesol model Mercedes-Simplex 40 PS z roku 1902 s dvoma miestami na sedenie.

Vozidlo dostalo nápis Mercedes na chladiči a to bol začiatok cesty zmeny názvu automobilky zakončenej v roku 1926. Design auta bol natoľko revolučný, že naň Mercedes nezabúda ani dnes. Vlani predstavili koncept vozidla Vision Mercedes Simplex, ktorý preberá to najkrajšie z prvých modelov.

-jj-, zdroj a foto: Mercedes

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov