Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Plastové cesty už aj na Slovensku?!

Asfalt je recyklovateľný. Rovnako recyklovateľným je aj odpad z plastov. Tak prečo ich nespojiť v jedno?

Asi takto nejako to všetko začalo. Unikátna technológia už bola skúšobne na Slovensku použitá. Konkrétne v okrese Lučenec pri obci Tuhár v roku 2018. Teraz však dôjde k jeho masívnejšiemu rozšíreniu po celom Banskobystrickom kraji.

Včera sa začala rekonštruovať časť cesty v okrese Zvolen, o ktoré sa stará Banskobystrický samosprávny kraj. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Viakorp, ktorá vyhrala súťaž.

Tento rok budú rekonštruované cesty v okrese Zvolen konkrétne v Sliači, úseky ciest Sliač – Sielnica, Sliač – Lukavica – Dolná Mičiná a Ostrá Lúka – Bacúrov. Keď však začujete rozsah prác, asi sa budete smiať cez slzy. Celkovo pôjde o 6 km, slovom šesť kilometrov, za 640 000 eur.

O trošku priaznivejšia je situácia v ostatných okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja, kde hore-spomenutá spoločnosť podnikne opravy za 5 miliónov eur. Celkovo, bude do ciest v kraji investovaných v tomto roku 28 miliónov eur, ktoré si podelia iné stavebné spoločnosti.

Čo by ste mali o tejto jedinečnej technológii vedieť? Hlavnou výhodou je ich údajná vyššia trvácnosť v porovnaní s klasickými asfaltovými cestami. Zmes tvorí 10% recyklovaného plastu, ktorý pochádza z komunálneho a priemyselného odpadu. Napríklad na cesty v Sliači bolo použitých 7 ton plastového odpadu.

Tento nápad nie je nový a nepochádza ani zo Slovenska. Napríklad na Britských ostrovoch ho už používajú pár rokov. Stále sa však ešte len rozbieha. Uvidíme, ako sa to vyvinie u nás.

Mali ste možnosť už po takejto ceste jazdiť? Ako sa správa za mokra, alebo za poľadovice? Je rizikovejšia? Vaše odpovede nám pokojne adresujte do komentárov. Nielen my, ale aj naši čitatelia budeme na vaše postrehy čakať.

Prinášame ešte jedno zaujímave video, v ktorom sú plastové cesty ešte o pár úrovní vyššie, ako “obyčajné” zamiešanie plastu do asfaltu. Vo videu hlavnú úlohu nehrajú klasické cesty, ako ich poznáme dnes. Ich potenciál podstatne rozšírili. Rázom sú z nich doslova multifunkčné zariadenia, ktoré v sebe skrývajú inžinierske siete, alebo tvoria zásobáreň dažďovej vody, ktorej začína byť nedostatok. Ich základom sú jednotlivé prefabrikáty vyrobené zo zrecyklovaných plastov, ktoré majú zvládať najnáročnejšie podmienky používania a dajú sa jednoducho a rýchlo vymeniť. Ako sa vám tento nápad páči?

Video: BBC news, Mashable

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov