Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault a uchovávanie energie v batériách

Elektromobilita prináša mnoho výziev. Jednou z nich je uskladnenie elektrickej energie v čase, keď jej máme nadbytok a naopak inteligentné využitie v čase zvýšeného dopytu. Renault rozvinul túto myšlienku do riešenia umožňujúceho použitie autobatérií na tento účel.

Jedným z kľúčových zdrojov environmentálne zelenej elektrickej energie je slnko a vietor. Sú nevyčerpateľným zdrojom obnoviteľnej energie, majú však jeden obrovský problém. Výkon fotovoltaických panelov a veterných turbín, a teda aj energia, ktorú vytvárajú vo veľkej miere závisí od denného obdobia a počasia. Energia, ktorú prostredníctvom nich získame nekorešponduje s dopytom po elektrickej energie. Renault na riešenie tohto problému vyvíja inteligentný systém uskladnenia energie v autobatériách. Takýto stacionárny systém dá akumulátorom, ktoré v elektromobiloch doslúžili, druhý život. Systém realizuje na portugalskom ostrove Porto Santo, kde sa na výrobu elektrickej energie uprednostňuje slnečná a veterná energia. V roku 2018 miestne orgány a energetická spoločnosť EEM, Empresa de Electricidade da Madeira, začali so Skupinou Renault spolupracovať na vytvorení inteligentného elektrického ekosystému na ostrove v rámci programu „Smart Fossil Free Island“. Je založená na elektromobiloch, inteligentnom nabíjaní, reverzibilnom nabíjaní a akumulácii energie.

Regenerované batérie z elektrických vozidiel značky Renault sa používajú na ukladanie energie vyrobenej solárnymi a veternými farmami. Okrem toho plnia dôležitú úlohu v miestnej elektrickej sieti: regulujú a stabilizujú napätie siete a akumulujú energiu vyrobenú miestnymi solárnymi a veternými elektrárňami.

Program FlexMob’tile pracuje na podobných princípoch na francúzskom ostrove Belle – le-en-Mer. V rámci tohto programu Renault vybavil ostrov svojimi batériami. Účelom programu FlexMobile je podpora transformácie energie. Batérie od elektrických vozidiel Renault môžu byť použité na ukladanie prebytočnej energie vyrobenej počas dňa pomocou fotovoltaických panelov umiestnených na strechách budov. Nahromadená energia sa potom používa na pohon elektrických vozidiel alebo na vykurovanie rekreačných domov.

Najväčší v Európe

Projekt „Advanced Battery Storage“ má dokončiť Skupina Renault už tento rok. Predpokladá sa, že sa vytvorí najväčší stacionárny systém na ukladanie energie, aký bol kedy vytvorený v Európe, s využitím trakčných batérií pre automobily. Systém bude schopný akumulovať najmenej 60 MWh a bude mať kapacitu 70 MW. Bude nasadený na mnohých miestach vo Francúzsku a Nemecku a bude schopný ukladať energiu zodpovedajúcu ročnej spotrebe viac ako 5 000 domácností. Vďaka tomu pomôže udržiavať správnu napäťovú frekvenciu v sieti. „Advanced Battery Storage“ je súčasťou stratégie rozvoja inteligentného elektrického ekosystému prispievajúceho k premene energie, ktorý realizuje skupina Renault.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov