Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus UX: Japonské tetovanie na objednávku

Prémiová značka Lexus predstavila celosvetovo prvé vozidlo s tetovaním. Prvú „autokerku“ navrhla a vytvorila popredná umelkyňa Claudia De Sabeová spoločne s manželom Yutarom z londýnskeho Red Point Studia.

Autori netradičného nápadu si vybrali na jeho realizáciu kompaktný model Lexus UX v čisto bielom prevedení. Namiesto tetovacej ihly používali mini vŕtačku Dremel. Pomocou nej na karosérii zobrazili motív kapra koi, ktorý predstavuje tradičné japonské umení znázorňujúce hodnoty šťastia a vytrvalosti.

De Sabeová pomocou vŕtačky odstránila povrchový pigment, aby odhalila podkladový kov a vytvorila komplexný vzor. Potom ručne naniesla päť litrov vysoko kvalitného autolaku na zvýraznenie detailov. Ako finálnu úpravu doladila kľúčové prvky a snažila sa o dosiahnutie výraznejšieho 3D efektu, následne vozidlo dostalo ochranný lak, aby mohlo vyraziť do bežnej premávky.

Celý postup od prvotného nákresu si vyžiadal šesť mesiacov, samotné tetovanie zabralo päť osemhodinových návštev štúdia s intenzívnou prácou. Práca bola fyzicky náročná s ohľadom na vibrácie vŕtačky a samotný objekt, ktorý na rozdiel od človeka nebolo možné počas práce natáčať do výhodnejšej a pohodlnejšej pozície.

Zatiaľ, čo drobné nepresnosti pri tetovaní človeka je možné ľahko zapracovať alebo zafarbiť do celkového vzoru, „rytina“ vytváraná pomocou mini vŕtačky si žiada absolútnu presnosť. Cena takto vyzdobeného vozidla Lexus UX na objednávku je 120.000 britských libier resp. 138.000 amerických dolárov (pozn. 130.290 eur podľa aktuálneho kurzu NBS).

Svoje umelecké vlohy premietla de Sabeová na kov namiesto ľudskej pokožky vôbec po prvý raz: „Keď tetujete človeka, musíte premýšľať o svaloch a tkanivách pod pokožkou. Pri vozidle zase záleží na zmenách tvarov karosérie v celkovom rámci. Lexus UX je k tomuto projektu ideálny pre jeho aerodynamický tvar. Všetko od kriviek na bokoch karosérie až po tvar okienok , všetko je dynamické a krásne.

Projekt vzdáva hold remeselnému spracovaniu „takumi“, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou každého vozidla Lexus. Napokon,svedčia o tom detaily dizajnu a bezchybné prevedenie. Lexus rovnakou mierou premieta do designu svojich vozidiel tradičné japonské estetické kvality, čo je evidentné napr. v prípade obkladov v kabíne UX s textúrou papiera nazývaného „washi“ alebo hladkého spojenia interiéru a exteriéru prostredníctvom čelného skla. To poukazuje na architektúru japonských domov nazývanou „engawa“.

.-jj-, foto a zdroj: Toyota, Lexus

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov