Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Je už čas prezúvať pneumatiky?

Teplé počasie ohlasuje jar. Motoristi dúfajú, že zima je navždy preč a pripravujú svojich tátošov na teplé slnečné dni.

Ako sa pripraviť na blížiacu sa jarnú sezónu?

Auto treba dobre poumývať, zospodu vystriekať wapkou, skontrolovať olej, chladiacu kvapalinu, doplniť, respektíve vymeniť zimnú zmes do ostrekovačov, opraviť drobné škrabance na laku.

Úlohou číslo jeden je vymeniť zimné pneumatiky za letné. Je už ten správny čas, alebo nám môže marcové počasie priniesť prekvapenia?

Motoristi nemajú radi zimné pneumatiky z viacerých dôvodov. Pri vysokých rýchlostiach sú hlučnejšie ako letné obutie, a to spôsobuje v kabíne nie celkom komfortné podmienky. Navyše  zimné pneumatiky s mäkkými bočnými stenami a hlbokým dezénom sa správajú inak ako kvalitné letné kolesá.  Auto sa chová zvlneno, nestabilne, „vznáša sa“ vo vyjazdených koľajách. Ak porovnáme dve vozidlá s letnými a zimnými pneumatikami tak zimné pneumatiky pri núdzovom brzdení zo 100 km/hod k úplnému zastaveniu potrebujú asi o 50 percent dlhšiu dráhu ako letné obutie.  Navyše – a to je všeobecne známe – sa zimné pneumatiky za teplého počasia začnú rýchlejšie  opotrebovávať a pri brzdení  zanechávajú na asfalte tmavé pruhy. To životnosti zimnej pneumatiky, ktorá musí mať dezén hlbší ako letná určite neprospieva.

V noci nás môže prekvapiť ľad

Je celkom prirodzené, že motoristi sa neponáhľajú s výmenou. Priemerná teplota  v jarných mesiacoch kolíše okolo nuly a hoci je cez deň pomerne teplo noci sú stále mrazivé. Súčasné teploty sa na väčšine územia pohybujú v mínusových hodnotách a marcový, či aprílový sneh nie je v našich zemepisných šírkach žiadnou zvláštnosťou.

Kedy vymeniť pneumatiky?

Podľa výrobcov by sa mali zimné pneumatiky prezúvať na letné vtedy, keď priemerná teplota vzduchu niekoľko dní po sebe dosahuje plus 7 stupňov Celzia.  To znamená, že by mal nasledovať taký teplotný režim, ktorý vylučuje nočné zníženie stĺpca teplomeru  pod nulu. Akonáhle však slnko zapadne za obzor, nastáva citeľné ochladenie. Takmer každé ráno sú miesta kde mráz na cestách v horských a podhorských oblastiach vytvára podmienky pre tvorbu ľadu.

Prudké zmeny teploty spôsobujú časté hmly, ktoré pokrývajú cesty v nížinách a vyvolávajú vzhľad tzv. čierneho ľadu – tenkého klzkého filmu zmrznutej vody vytvárajúceho ilúziu suchej vozovky. Autá na letných pneumatikách sú pred ním bezbranné a riskujú nehodu. Ako vybrať ten správny termín na prezutie?

Skôr ako sa vyberiete do svojho pneuservisu sledujte dlhodobú predpoveď počasia a teplomery osadené popri diaľniciach. Pre nás, obyčajných motoristov, ktorí sa však chceme správať zodpovedne platí pravidlo: sledujme, kedy sa vozovky dostatočne zahrejú a absorbujú toľko tepla, že v noci nemá vytvorenie sa ľadu šancu.

To je tá pravá chvíľa, kedy môžete vymeniť zimné kolesá za letné.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov