Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Samsung solid-state batéria: Dojazd 800 km!

Výskumný inštitút spoločnosti Samsung predstavil prototyp pokročilej lítiovej solid-state batérie. Nový zdroj energie dokáže elektromobilom poskytnúť dojazd až 800 km na jedno nabitie. Práve dojazd je spoločne s rýchlosťou nabíjania najdôležitejším atribútom pri nákupe vozidla do zásuvky.

Výskumníci zo Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) tvrdia, že nový batériový článok má životnosť je 1000 nabíjacích cyklov (pozn. teoreticky až 800.000 km). Múdre hlavičky zo spoločnosti Samsung zároveň ohlásili, že sa im podarilo vyriešiť dlhoročný problém formovania dendritov (pozn. ihlovitých kryštálových výbežkov) v kovových anódach.

Výskumníci využili pre konštrukciu anódy strieborno-karbónové kompozitné vrstvy s hrúbkou 5 mikrometrov. Taká technológia zvyšuje bezpečnosť batérií a predlžuje ich životnosť. Zároveň tiež menšia anóda zmenšuje rozmery celého článku na polovinu. To na oplátku umožňuje zvýšiť objemovú hustotu celého batériového článku až na 900 Wh/l.

Produkt tejto štúdie môže byť základnou technológiou pre bezpečnejšie, vysoko výkonné batérie budúcnosti,“ poznamenal vedúci projektu Dongmin Im. Hoci ide o prielomový výskum a vývoj, samotná solid-state batéria ešte zďaleka nie je pripravená na priemyslovú výrobu a komerčné využitie. Práve na tom teraz budú výskumníci ďalej pracovať.

-jj- foto a zdroj: Samsung

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov