Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2020: Seat Leon – Hatchback aj kombi

Na ženevskom autosalóne mal mať výstavnú premiéru aj SEAT Leon, a to hneď v oboch karosárskych verziách – hathcback aj kombi označované ako SportsTourer.

Nový Leon prichádza s novým dizajnom, novými digitálnymi technológiami, novými bezpečnostnými prvkami. Spomenieme inteligentné ambientné osvetlenie, ktoré sa tiahne nielen na predných dverách, ale vytvára celistvý svetelný oblúk pod predným oknom a neplní len svoju dizajnovú funkciu, ale ako už názov napovedá, inteligentne komunikuje s vodičom a posádkou vozidla. Pridaním intenzity, alebo blikaním v rohu pri A-stĺpiku napríklad oznámi, či sa nenachádza iné vozidlo v mŕtvom uhle vodiča. Indikátor sa tak presunul zo spätného zrkadla do interiéru, kde zbytočne nevyrušuje, ale zároveň ho vodič vníma svojim periférnym videním. Osvetlenie rovnako komunikuje aj prichádzajúce vozidlo odzadu pri odstavení vozidla na kraji cesty. To už hovoríme o funkcii tzv. Exit Warning. V prípade, že sa pasažier rozhodne vystúpiť počas toho, ako sa zozadu blíži iné vozidlo, ambientné osvetlenie sa rozbliká a upozorní na možné nebezpečenstvo. Čerešničkou na torte je zmena farby osvetlenia podľa zvoleného jazdného režimu pomocou SEAT Drive Profile. Zaujímavosťou je nový kľúč KESSY Safe, ktorý po pár minútach bez pohybu odpojí vysielanie signálu. Keď si teda pri návrate domov položíte kľúče na poličku pri vsupných dverách, zlodeji nebudú vedieť zosilniť a zneužiť jeho signál ku krádeži auta. Komfort však neutrpí, pretože už po nepatrnom pohybe kľučom sa jeho signál opäť obnoví. Vďaka rázvoru osí náprav 2 868 mm ponúka nový Leon veľa miesta aj na zadných sedadlách. Kombi SportsTourer má pritom kufor s objemom 617 dm3, a to ešte má pod dnom rezervné koleso.

Leon prichádza s mimoriadne širokou škálou motorizácie. K dispozícii sú klasické benzínové a dieselové, ale aj alternatívne pohony – mild-hybrid, plug-in hybrid a pohon na CNG. Benzínové zastupuje trojvalec 1,0 TSI 66 a 81 kW, štvorvalec 1,5 TSI 96 a 110 kW plus 2,0 TSO so 140 kW. Naftové zastupuje 2,0 TDI s 85 a 110 kW. SEAT je v rámci celého koncernu zodpovedný za vývoj alternatívneho pohonu na plyn, preto je logické, že v ponuke nechýba verzia 1,5 TGI s výkonom 96 kW spaľujúca stlačený zemný plyn CNG. Mild hybrid je postavený na motore 1,5 TSI 110 kW. Plug-in hybrid tvorí kombinácia benzínového motora 1,4 TSI a elektromotora s kombinovaným výkonom 150 kW. Dojazd na elektrickú energiu je 60 km.

SEAT potvrdil, že modelový rad Leon ku koncu roka obohatí aj ponuku značky Cupra, a to opäť v oboch karosárskych verziách. V otázke pohonu sa počíta s motorom 2,0 TSI v troch výkonových verziách – 180, 221 a 228 kW. Všetky spojené s dvojspojkovou DSG prevodovkou. Najvýkonnejší motor, ktorý je vyhradený pre verziu SportsTourer bude mať štandardne pohon všetkých štyroch kolies 4Drive.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov