Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2020: Czinger 21C – unikát dnešnej doby

Autosalón v Ženeve sa mal hemžiť aj skutočnými originálmi na cestách. Jedným z nich mal byť Czinger 21C. O čo vlastne ide? Pádne vám sánka!

Automobilka Czinger patrí medzi start-upy v automobilovej výrobe. Sú za nimi chlapci z mesta padlých anjelov – Los Angeles. Poďme si ho postupne predstaviť.

Czinger 21C patrí medzi prvé autá na svete, pri ktorých sa masovo použije 3D tlačiareň. Tá bude produkovať komponenty karosérie či podvozku, prevažne však len nosné časti.

Pohonnú jednotku tvorí hybridná sústava, ktorá produkuje výkon 920 kW (1250 k) a ja zložená z 2,9 litrovej V8 bi-turbo jednotky a dvojice elektromotorov, ktoré budú poháňať kolesá prednej nápravy, ktoré dopuje 2 kWh litíum-titánová batéria. Vďaka tomu zrýchli na 100 km/h za 1,9 sekundy a maximálne dosiahne 431 km/h. Pýtate sa, odkiaľ majú motor s necelými tromi litrami a objemom 2,9 litra? Je ich vlastnej koncepcie a konštrukcie. Jeho výkon je udávaný na hodnotu 950 koní. Čo je však nemenej dôležitý údaj, rád sa nechá vytáčať až do 10 500 ot.min -1  Automatická sekvenčná 7-stupňová prevodovka odovzdáva krútiaci moment spaľovacieho motora na zadnú nápravu.

Cenovka je tiež mega vysoká. Stanovená je na 1,7 milióna dolárov.

Zaujímavá je aj hmotnosť. Ako predpokladáte správne, veľa to nebude. A máte pravdu. Výrobca udáva len 1 250 kg, čiže výkon vs. hmotnosť je 1:1. Hmotnosť hypercaru je rozdelená v pomere 45:55. Áno, máte pravdu, nie je to ideálne, ale nemá to od toho ďaleko.

Atypický je aj interiér. Poskytuje miesto pre 2 ľudí, ale nie vedľa seba. Spolujazdec sedí priamo za vodičom a to aj z dôvodu lepšieho vyváženia. Prirodzene, taká porcia výkonu potrebuje aj špeciálne pneumatiky. O tie sa postaral Michelin.

A to nie je všetko. Bude existovať ešte zaujímavejšia verzia. 21C Lightweight. Tá má síce rovnaký výkon a aj zrýchlenie, čo je však iné je jeho váha. Tá je nižšia o rovných  32 kg (1218 kg), čím sa zlepší aj pomer výkon vs. hmotnosť.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov