Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2020: DS 9 – Znovuobjavenie francúzskej automobilovej výnimočnosti

Značka DS Automobiles rozširuje svoje portfólio. Po SUV modeloch DS 7 Crossback a DS 3 Crossback prichádza s veľkým štýlovým sedanom DS 9.

DS 9 využíva viaceré dizajnové prvky modelu DS z roku 1955 ako napríklad ostré prelisy na streche, ktoré sa následne prelínajú do vzrušujúcich svetiel. Bočná línia aj stvárnenie zadnej časti sa vyznačujú plynulými líniami, ktoré vyjadrujú jednoliatu kompaktnú hmotu doplnenú o dramatický efekt trojpriestorovej karosérie. Bočné dizajnové prvky sa odvolávajú na veľkolepých francúzskych karosárov z 30-tych rokov, šírku zadnej časti umocňuje aj elegantné tretie brzdové svetlo. Charakteristickým prvkom je výrazná predná časť, so špeciálnou úpravou povrchu masky chladiča a s ramenami zasahujúcimi do svetlometov, ktoré sú známe ako DS Wings.

Auto je postavené na novej verzii podlahovej platformy EMP2 s predĺženým rázvorom osí náprav – až 2,9 metra. Z toho ťaží najmä priestor pre pasažierov na zadných sedadlách. Aktuálne je na pohon jediná alternatíva – plug-in hybridný systém E-Tense spájajúci preplňovaný benzínový motor PureTech a elektromotor s kombinovaným výkonom 165 kW (225 k), pričom batéria s kapacitou 11,9 kWh umožňuje bezemisný dojazd do vzdialenosti 40 až 50 km (podľa WLTP). Elektromotor pripojený cez 8-stupňovú automatickú prevodovku, dodáva maximálny výkon 80kW (110 k) a krútiaci moment 320 Nm. Používa sa na rozjazd, podporu pri zrýchľovaní a na jazdu bez emisií až do rýchlosti 135 km/h. Systém pracuje v režimoch Electric, Hybrid, E-Save a Sport mode. Palubná nabíjačka s nabíjacím výkonom 7,4 kW umožňuje nabitie batérie z domácej alebo verejnej nabíjačky za 1,30 hodiny. Ponuku motorov čoskoro doplnia dve pohonné jednotky E-Tense – prvá s výkonom 184 kW (250 k) a pohonom predných kolies a zvýšeným dojazdom, druhá s výkonom 265 kW (360 k) a inteligentným pohonom všetkých štyroch kolies. V ponuke bude aj čisto benzínový motor PureTech s výkonom 165 kW (225 k). Všetky modely sú vybavené hladko a rýchlo radiacou 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

DS 9 je luxusná limuzína so všetkým, čo k tomu patrí. Obrovským priestorom, luxusnou výbavou, prpracovanými detailami… Nechýba možnosť individuálnych úprav prostredníctvom programu DS Inspirations. Každá výbava interiéru dostala pomenovanie po známych parížskych štvrtiach, má vlastný character. Na výber sú výbavy DS Inspiration BASTILLE, DS Inspiration RIVOLI, DS Inspiration PERFORMANCE a DS Inspiration OPÉRA s ikonickým dizajnom náramkových hodiniek. Dôraz na detail a špičkové francúzske spracovanie potvrdzujú aj dotykové ovládače s kryštalickým povrchom, špeciálne prešívanie sedadiel na sedadlách, palubnej doske a na výplni dverí, stredová doska s ovládačmi s povrchom typickým pre francúzske hodinárske firmy a vyklápacie hodinky B.R.M na vrchu palubnej dosky. Kofmort bol pre autá DS v päťdesiatych rokoch mantrou. Nové DS 9 využíva kameru na snímanie povrchu vozovky a na základe jej informáci dopredu upravuje tuhosť tlmičov. Samozrejmosťou je kvantum technológií pomáhajúcich pri jazde. S asistenčnými systémami DS Drive Assist ponúka model DS 9 autonómnu jazdu na úrovni Level 2. Auto dokáže udrživať rýchlosť, resp. odstup od vozila pred sebou a dokáže ísť vo svojom jazdnom pruhu. Park Pilot nájde vhodné parkovacie miesto a automaticky zaparkuje, resp. vyparkuje. Bezpečnostný systém DS SAFETY spája šesť hlavných funkcií: DS Night Vision, DS Driver Attention Monitoring, DS Active LED Vision, monitorovanie mŕtveho uhla, automatické núdzové brzdenie a rozšírené rozpoznávanie dopravných značiek

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov