Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Novinky zo sveta ekologických automobilov

Zaujíma vás ekológia vo svete automobilov? Týchto 11 noviniek by ste určite mali ovládať.

FCA a PSA sa rozhodli spojiť a vytvoriť tak 4. najväčšieho výrobcu automobilov na svete, pričom jedným z dôvodov má byť aj snaha ušetriť na vývoji nových technológií ako elektrické pohony, autonómne riadenie a digitálna konektivita.

Fisker, výrobca úžasných automobilov, zverejnil svoj plán priniesť v roku 2021 na trh vlastný plne elektrický crossover so strechou tvorenou solárnymi panelmi a interiérom z recyklovaných a „vegánskych“ materiálov s dojazdom cca 440 km.

Riversimple Rasa je pre nás úplne neznámy pojem, za ktorým sa skrýva vodíkom poháňaný britský automobil s ohláseným príchodom na britské cesty už na budúci rok, pričom sa dostane do rúk zhruba 200 zákazníkom, od ktorých bude výrobca vo veľkom zbierať údaje o prevádzke a všetkých relevantných súvislostiach.

Hyundai pripravuje úžitkový automobil poháňaný vodíkovými palivovými článkami HDC-6 Neptune Class 8 semi a prostredníctvom neho bude skúmať možnosti uplatnenia vozidiel s takouto koncepciou na trhu v USA.

Londýnske taxíky sú vo svete dopravy fenoménom, no po prvýkrát v histórii sa medzi ne včleňujú aj čisto elektrické verzie s dojazdom asi 270 km na jedno nabitie a s tradičnou koncepciou karosérie.

Polícia ČR začne čoskoro využívať zadarmo zapožičané limuzíny BMW 745Le xDrive, teda plug-in hybridy s výkonom sústavy 290 kW, dosahujúce zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 5,1 s, schopné absolvovať až 58 km v čisto elektrickom režime s nabitou batériou.

Kongo, Čína, Austrália, Čile a Argentína sú najdôležitejšie krajiny pre dodávku materiálov nenahraditeľných vo výrobe lítiovo-iónových batérií do elektrifikovaných automobilov všetkých značiek.

Renaulty Kangoo a Master Z.E. (elektromobily) sú už na trhu dlhší čas, no teraz, rešpektujúc požiadavky používateľov, prichádzajú aj ich verzie poháňané palivovými článkami využívajúcimi vodík.

Scania Citywide je nový autobus švédskeho výrobcu, ktorý môže byť okrem iných spôsobov poháňaný vo verzii BEV čisto batériami a elektromotorom s výkonom 300 kW pre až 95 cestujúcich a s dojazdom 90 – 150 km.

Uniti One je inovatívny elektromobil švédskeho výrobcu pripomínajúci tvarom zaoblené vajíčko určené pre vodiča a dvoch pasažierov s objemom batožinového priestoru 155 l, resp. 760 l (sklopené sedadlá), dlhé len 3,22 m a štandardným dojazdom do 320 km v mestských podmienkach.

Volkswagen Golf 8. generácie prichádza do svetového automobilového ringu postupne až s piatimi hybridnými pohonmi, do istej miery je však sklamaním že pokračovania sa nedočkala jeho čisto elektrická verzia.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov