Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Korona spôsobí globálny pokles predaja

Korona vírus je opodstatnený strašiak. Okrem ľudských životov si vyžiada aj ekonomické straty. Koľko ľudí ešte zomrie sa zatiaľ bohužiaľ určiť nedá. Dobrou správou je, že sa proti tomuto vírusu darí bojovať. Iné zdroje priniesli informáciu, že sa proti tomu nedá bojovať. Tak kde je pravda?

Ekonomický vývoj sa však dá predpokladať.  Medzinárodná ratingová agentúra Moodys Investors Service kvôli negatívnym dopadom Korona vírusu zhoršila odhad tohtoročného vývoja globálneho automobilového trhu. Celosvetový predaj áut sa podľa jej novej prognózy zníži o 2,5 %. Prvotné čísla sa pohybovali na úrovni približne 1%.

Rok 2021 by mal byť podľa odborníkov úspešnejší. Predaj by sa mal zvýšiť o 1,5 %.

“Epidémia Korona vírusu podkopáva dopyt po automobiloch a narúša dodávateľské reťazce v automobilovom priemysle,” uviedla agentúra. V Číne, ktorá je epicentrom , tento rok počíta agentúra s poklesom predaja o 2,9 %. “Predaj v Spojených štátoch v roku 2020 zostane slabý, zatiaľ čo predaj v západnej Európe klesne po prekvapivo silnom dopytuev závere roka 2019,” uviedla Moodys. “Japonsko bude jediným veľkým automobilovým trhom, ktorý vykáže nárast predaja,” uvádza Moodys. Predpovedali, že predaj áut v Japonsku sa tento rok zvýši o 0,4 %  po minuloročnom poklese o 1,4 %. Za poklesom stálo zvýšenie dane z obratu a výpadky vo výrobe spôsobené tajfúnmi.

Zdroj: CN.cz

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov