Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Už aj Mini konečne elektrizuje

Mini Cooper SE je prvým čisto elektrickým modelom najštýlovejšej prémiovej značky. A teraz prichádza aj na náš trh.

Autá značky MINI odjakživa elektrizovali. Doteraz však iba symbolicky. Dizajnom, šarmom, štýlom, jazdnými vlastnosťami… Odteraz však MINI začína elektrizovať svoje modely fyzicky, na slovenský trh uvádza prvý elektrifikovaný model – Cooper SE. Na pohon slúži elektromotor so 135 kW (184 k) a 270 Nm.

Keby som nič viac nepovedal, tak tieto parametre musia uspokojiť aj náročnejšieho motoristu. Ibaže tých 185 koníkov a 270 Nm sú elektrické, takže na povely plynu reagujú bez najmenšieho oneskorenia a energicky od prvého momentu dotyku s plynom. Elektrické MINI je zhruba o 145 km ťažšie ako trojdverový Cooper S s automatickou prevodovkou Steptronic, no práve vzhľadom na šialené reakcie elektromotora sa tá vyššia hmotnosť potiera. Verte mi, mám to odskúšané v rámci predvádzacích jázd v Bratislave a okolí. Z nuly na stovku to MINI Cooper SE zvládne za 7,3 sekundy. Priznajme si však farbu, maximálna rýchlosť je obmedzená na 150 km/h, ale v reálnom živote mimo nemeckých diaľnic to plne postačuje. MINI využíva jednopedálové ovládanie, to znamená, že intenzitu rekuperácie ovládate tým ako veľmi uvoľníte plynový pedál. Keď viete túto funkciu využívať a nič mimoriadne sa pred vami nestane, tak sa brzdového pedála ani nemusíte dotýkať. Napriek tomu máte dispozícii dve základné úrovne rekuperácie – vysokú a nízku. Aj v nich platí jednopedálové ovládanie, ale ide o to, že pri slabšej úrovni rekuperácie na úplné uvoľnenie plynu auto rekuperuje menej, na vyššiu úroveň zasa viac. Okrem toho máte k dispozícii jazdné režimy Green+, Green, Mid a Sport. Samotný akumulátor je uložený v tvare T v podlahe – pod zadnými sedadlami a v pôvodnom tuneli uprostred karosérie, takže nezasahuje do kufra. Lítiovo-iónový akumulátor má kapacitu 32,6 kWh a vystačí na 235 – 270 km. Nabíjať ho môžete jednosmerným aj striedavým prúdom s konektormi typu Type 2 a CCS Combo 2. Vlastné zabudované nabíjacie zariadenie má výkon 11 kW, ale auto ako také zvládne rýchlonabíjanie s výkonom 50 kW. Pomocou neho sa na 80 percent nabije za 35 minút.

MINI Cooper SE sa v základnej výbave predáva za 32 950 eur, ale viete si na neho uplatniť štátu dotáciu vo výške 8 000 eur.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov