Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Energy Observer: Palivové články Toyota

Vodíková loď Energy Observer je plavidlo budúcnosti, na ktorom participuje aj Toyota. Futuristický katamaran kombinuje obnoviteľné zdroje energie a systém produkujúci vodík z morskej vody bez uhlíkových emisií.

Už tretí rok sa plaví okolo našej zemegule, pričom najnovšie využíva aj palivové články značky Toyota. Novú sústavu palivových článkov vyvinulo Európske technické centrum Toyota s využitím súčastí, ktoré sa najprv osvedčili vo vodíkovom sedane Toyota Mirai a až potom boli zapojené do kompaktného modulu vhodného pre použitie v námorných plavidlách.

Ponúkne vyšší výkon, efektivitu a spoľahlivosť potrebnú k tohtoročnému prekonaniu Atlantiku a Pacifiku. Katamaran Energy Observer je praktickou ukážkou prechodu k ekologickým zdrojom energie a ukončenie éry fosílnych palív. Cieľom misie je ukázať nové riešenie na ochranu životného prostredia.

Systém palivových článkov okrem vozidla Toyota Mirai začína fungovať aj v autobusoch a nákladných autách. Vodík podľa vedenia značky Toyota urýchli odbúravanie uhlíku z energetiky, pričom obecné prijatie tejto technológie sa môže zrýchliť vďaka stavebnicovému riešeniu systému palivových článkov Toyota, ktoré má potenciál nasadenia v širokom spektre aplikácií.

Po troch rokoch a bezmála 20.000 námorných míľach v rámci vývoja je už systém dodávania a ukladania energie pre Energy Observer veľmi spoľahlivý, a tak sa tešíme na ďalší krok tohto projektu: pripraviť spoľahlivý a cenovo dostupný systém tak, aby bol k dispozícii pre našu námornú komunitu,“ skonštatoval Victorien Erussard, kapitán Energy Observer a zároveň tvorca celej myšlienky ekologického plavidla.

Zástupcovia európskeho technického centra nepochybujú o tom, že systém palivových článkov Toyota je pre spomínané účely dokonalou voľbou. Sú vyrábané v priemyslových podmienkach, hospodárne a bezpečne. Toto spojenie ukazuje široké využitie technológie palivových článkov Toyota v najrôznejších oblastiach. Koncom minulého roka bol modul s palivovými článkami podrobený skúškam v úlohe pohonu katamaranu pri plavbe v lodenici.

V súčasnosti prebieha finálne testovanie na mori za plného výkonu a na polovici mesiaca február štartuje katamaran Energy Observer na Tour 2020. „Projekt ukazuje, že technológii palivových článkov Toyota je možné využiť v ľubovolnom prostredí a tiež ju rozšíriť v rámci mnohých ďalších obchodných príležitostí. Posilňuje našu víziu vodíkovej spoločnosti,“ poznamenal Johan Van Zyl, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Toyota Motor Europe.

-jj-, zdroj: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov