Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Údaje o kilometroch zasielajú vo veľkom

Máloktorý spotrebiteľ si uvedomuje, že súbežne s rozmachom obchodu s ojazdenými vozidlami sa darí aj rôznym formám podvodov, ktoré majú spoločného menovateľa - vymámiť od ľudí čo najviac peňazí.

Stáčanie kilometrov patrí dodnes medzi najčastejšie podvody v mnohých krajinách EÚ s cieľom zvýšiť trhovú hodnotu vozidla. Slovensko nie je výnimkou. Pravidelné zaznamenávanie stavu najazdených kilometrov a periodická kontrola po celú dobu životného cyklu vozidla, tvoria účinný a nákladovo efektívny spôsob, ako eliminovať podvody s odometrami a prioritne chrániť záujmy spotrebiteľov.

Údaje o stave najazdených kilometrov sú v SR už takmer  dva roky zaznamenávané do Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Do registra, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR zasielalo pred rokom údaje necelých 700 prispievateľov. Dnes zaznamenáva do RPZV informácie 2 000 štátnych aj privátnych subjektov. Okrem iných aj výrobcovia a zástupcovia výrobcov, opravárenské prevádzky, autobazáre, autoservisy, pneuservisy, technické a emisné kontroly, kontroly originality, poisťovne, leasingové spoločnosti a znalci v oblasti dopravy. Zoznam prispievateľov od začiatku tohto roka na základe novely zákona č. 106/2018 o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov rozšírili subjekty, ktoré vykonávajú nastavovanie tachografov, dražby vozidiel a súčasne i požičovne vozidiel. Do RPZV  sú zaznamenávané zobrazované hodnoty odometra každého v SR evidovaného vozidla v rôznych životných situáciách počas jeho prevádzky až do vyradenia z evidencie. Zámerom je zníženie neoprávnenej manipulácie so zobrazovanou hodnotou počítadla prejdenej vzdialenosti.

Informácie z RPZV sú dostupné majiteľovi vozidla vo forme výpisu, tzv. ODO-Passu. Výpis môže zverejniť, resp. poskytnúť záujemcom o kúpu vozidla. ODO-Passy vyhotovujú pracoviská kontroly originality a poskytovatelia ODO-Passov. Za necelé dva roky odhalili 2 809 vozidiel s upravenou poslednou hodnotou najazdených kilometrov. V rámci celkovej histórie najazdených kilometrov malo pozmeňované hodnoty vyše 11 546 vozidiel.

Pred kúpou ojazdeného vozidla by mal občan vyžadovať od predávajúceho ODO-Pass. V súčasnosti už mnohí predávajúci v inzerátoch na internete informujú o tom, že k vozidlu bol ODO-Pass vydaný, viacerí dokonca zverejňujú celý ODO-Pass priamo v inzeráte. Zoznam poskytovateľov, existenciu a obsah ODO-Passu si spotrebiteľ overí na www.rpzv.sk. Informácie zo štátneho registra sú jediným, oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje o histórii najazdených kilometrov.

Kilometre nie sú všetko!

Za redakciu vyjadrím svoj názor. Pri ojazdenom aute sú síce kilometre dôležitý údaj, ale nie je na pomyselnej pyramíde hodnôt na vrcholnej pozícii. Za žiadnych okolností to pri aute staršom ako 10-15 rokov nemôže byť ten prioritný údaj, podľa ktorého auto kupujete. Oveľa dôležitým faktom je v pri týchto ročníkov celkový technický stav vozidla, či bolo nabúrané a ak áno v akom rozsahu. Tiež to, v akých intervaloch dochádzalo k pravidelnej údržbe. Kilometre sú len tabuľkový údaj, štatistika, ktorý môže, ale nemusí vyjadrovať celkový stav vozidla. Je najjednoduchšie zmerateľný, je najjednoduchšie ovplyvniteľný a v hlavách mnohých zaškatuľkovaný ako najdôležitejší. Tiež sa v minulosti podľa neho odvíjala amortizácia v prípade nehody. Dnes sa už amortizácia v drvivej nezohľadňuje.

Na druhej strane súhlasíme, že stáčanie kilometrov je obyčajným podvodom na kupujúceho. Pri kúpe jazdeného auta musíte byť vždy obozretní a nekupovať len očami.

 

Zdroj: www.rpzv.sk

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov