Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Takto sa z pokuty určite nevyvlečiete!

Dnes prinášame krátky príbeh z Čiech, kedy si posádka myslela, že sú múdrejší ako policajti a namiesto zaplatenia minimálnej pokuty boli rázom páchateľmi trestného činu.

Česká republika je známa svojimi „youtubermi“, ktorí sa snažia cvičiť s policajtmi, alebo ešte častejšie, s mestskými policajtmi. “Učia”, ako sa z priestupku vysekať. A zvyčajne veľmi primitívnym spôsobom. Diváci im to však žerú… Je to však morálne správne?

Situácia

Dvojčlenná policajná hliadka z dopravného inšpektorátu Havlíčkův Brod zastavila z dôvodu spáchania priestupku v doprave v apríli minulého roka Volkswagen Touareg. Cestné kontrola prebehla na ceste I / 34 v obci Věž. Vozidlo šoférovala 39 ročná žena, ktorá pri prejazde obcou prekročila najvyššiu povolenú rýchlosť o 14 kilometrov za hodinu. Policajti žene oznámili, že sa dopustila priestupku v doprave a rozhodli o uložení pokuty na mieste vo výške 300 Kč.

Pozor! Meskáči môžu vyberať za nové pokuty

Pri prerokúvaní priestupku ale začal do celej záležitosti zasahovať ženin spolujazdec. Žena pôvodne s priestupkom aj uložením pokuty súhlasila, ale potom si všetko rozmyslela a zrejme ovplyvnená svojim spolujazdcom s priestupkom a výškou pokuty prestala súhlasiť.

Spolujazdec začal vymýšľať

Spolujazdec navyše začal slovne napádať policajtov, že sú pod vplyvom alkoholu a toto obvinenie aj telefonicky oznámil na linku tiesňového volania 158. Operačný dôstojník integrovaného operačného strediska preto na miesto vyslal dosahového dôstojníka. Aj pred ním muž svoje obvinenia, že policajti sú pod vplyvom alkoholu, zopakoval. Dosahovať dôstojník vykonal u oboch službu konajúcich policajtov dychovú skúšku, ktorej výsledok bol negatívny.

Rozhodol súd

Prípadom sa začali zaoberať havlíčkobrodští policajti a zahájili úkony trestného konania pre podozrenie z prečinu ohovárania, pretože 44 ročný muž svojimi výrokmi úmyselne spôsobil ujmu na právach oboch policajtov s cieľom je znevážiť najmä v ich zamestnaní. Policajti začali jeho trestné stíhanie a obvinili ho z trestného činu ohovárania. Prípadom sa zaoberal okresný súd v Havlíčkovom Brode a samosudca súdu vydal trestný rozkaz, v ktorom muža uznal vinného z trestného činu ohovárania a uložil mu peňažný trest vo výške 10 000 korún. Trestný rozkaz je už právoplatný.

Rozhodnutie samosudcu je tak jasným signálom všetkým, ktorí by sa podobným spôsobom snažili znevažovať prácu službu konajúcich policajtov.

Zdroj a Foto: Policie ČR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov